Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Tiguan Allspace uppdateras – utan laddhybrid

Lillebror Tiguan uppdaterades förra året, så nu är turen kommen till längre och rymligare Tiguan Allspace. Men Volkswagen låter inte storebror få den laddbara hybriddrivlina som lillebror kan skryta med.

Volkswagen har valt att möblera om i nyllet på Tiguan Allspace samtidigt som emblemet med modellbeteckningen på bakluckan har tagit plats under VW-loggan. Förändringarna känns igen från vanliga Tiguan presenterades i uppdaterat format i fjol.
Utöver de kosmetiska förändringarna, som har gjort att Tiguan Allspace har vuxit med 2,2 centimeter till totalt 472,3 centimeter, har modellen fått ta del av flertalet av de tekniknyheter som Volkswagen har presenterat under de senaste åren.
Ett exempel är IQ.Light med LED matrix-strålkastare, ett annat är det delvis självkörande systemet IQ.Drive Travel Assist som innehåller bland annat adaptiv farthållare med autobroms och kökörningsfunktion samt filhållningsteknik och mycket annat.
Släpvagnshjälpmedlet Trailer Assist finns kvar. Tiguan Allspace får för övrigt dra upp mot 2,5 ton.

Precis som tidigare är Tiguan Allspace möjlig att få i både fem- och sjusitsigt utförande. Det är denna finess som gör Allspace-versionen mer populär än vanliga Tiguan. 55 procent av Tiguan-bilarna som lämnar fabrik är i Allspace-utförande, vilket kanske inte är så konstigt då den enda Tiguan-variant som erbjuds i exempelvis USA är just Tiguan Allspace, dock heter den bara Tiguan på den amerikanska marknaden.

1 AV 2
Foto: Volkswagen AG
2 AV 2
Foto: Volkswagen AG

Tiguan Allspace rymmer inte bara fler människor, den rymmer även mer bagage än Tiguan ”Nospace”. I femsitsutförande ryms mellan 760 och 1 920 liter, i sjusitsutförande mellan 700 och 1 755 liter. Vanliga Tiguan sväljer 615-1 655 liter.

Motorerna från Tiguan lyfts över till Tiguan Allspace, men med ett par undantag. Först och främst är den laddhybridversion som presenterades förra året (Tiguan eHybrid) inte aktuell för Allspace, vilket man kan tycka är märkligt då efterfrågan på laddhybrider finns och Volkswagen därmed låter exempelvis Kia roffa åt sig kunder med sin något större laddhybrid med plats för sju åkande – nya Sorento Plug-in Hybrid. För det andra kommer Tiguan Allspace inte i R-utförande med 320 hästkrafter, så som Tiguan R.

1 AV 2
Foto: Volkswagen AG
2 AV 2
Foto: Volkswagen AG

I stället blir det bensinmotorer på 1,5 liter och 150 hästkrafter samt 2,0 liter och 190 respektive 245 hästkrafter plus dieselmotorer på 2,0 liter med 150 respektive 200 hästkrafter. De starkare varianterna av respektive motortyp är fyrhjulsdrivna.

Vad uppdaterade Tiguan Allspace kostar när den marknadslanseras inom kort vet vi inte eftersom Volkswagen inte meddelar några siffror. Däremot vet vi att Tiguan Allspace i dag börjar på 357 000 kronor, så räkna med att nya frånpriset börjar strax norr om denna summa.