Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg/Volkswagen

Volkswagen Transporter fyller 70 år

En av världens mest omtyckta folkfraktare fyller jämnt – Volkswagen Transporter fyller nämligen 70 år nu i mars. Första gången modellen rullade ut genom fabriksportarna var i mars 1950.

Ett av världens mest långlivade modellnamn, och därmed också en av världen mest långlivade bilmodeller även om en hel del förändringar har gjorts genom åren, är Volkswagen Transporter. Den vi ser på vägarna i dag är sjätte generationen kallad T6, en generation som så sent som i fjol uppdaterades och därmed benämns T6.1.

Det är tack vare detta fordon vi har Volkswagen Transporter i dag. Plattenwagen heter fordonet som rullade i Wolfsburg-fabriken åren efter andra världskriget. Den var baserad på Typ 1 (Bubblan).

T6:an är en modern personfraktare, men det var också T1:an på sin tid även om konstruktionen var enkel. T1 är benämningen på första generationen som såg dagens ljus för första gången den 8 mars 1950 efter att ha rullat av produktionsbandet och ut genom portarna på Wolfsburg-fabriken.

Det är alltså 70 år sedan och under dessa år har modellen tagit sig till alla jordens hörn i olika former. Först som nämnda T1-generation fram till 1967 då T2 tog över med samma grundform. Det var först 1979 då T3 tog över som världens mest berömda buss som den genomgick en större förvandling, det var då Transporter blev kantig. T3 var även den generation som var sist med att använda den klassiska internbeteckningen Typ 2.

Foto: Glenn Lindberg

 Tre generationer Volkswagen Transporter i pickup-utförande. Missa inte att läsa vår ikoniska provkörning av T1, T2 och T3 Pickup här.

Generation T4 kom redan 1990 trots att T3:an fick hänga med fram till 1992. T4 bjöd på stora förändringar, bland annat fick Transporter för första gången mer än bara plåt framför förare och framsätespassagerare, motorn flyttades nämligen hela vägen fram och de främre hjulen blev drivande. Transporter hade under sina första fyra årtionden alltid haft svansmotor och bakhjulsdrift (erbjöds med fyrhjulsdrift – Syncro – till T3. Anekdot: fyrhjulsdrift testades även på T2 men tekniken blev aldrig seriemässig).

Generation T4 som tysk polisbil. Foto: Dirk

Under 2003 avlöstes T4 när T5 kom och Transporter blev upplevelsemässigt mer personbilslik än någonsin tidigare. Den fick hänga med fram till 2015 när T6 dök upp som nuvarande generation. Egentligen är T6 bara en uppdatering av T5, men så pass kraftig att Volkswagen ser den som en ny generation. Och i fjol var det dags för ännu en uppdatering vilket gav oss anledning att köra den i Multivan-utförande.

Generation T5 vid ansiktslyftet inför modell 2010.

Volkswagen Transporter har under årens gång haft en hel drös med smeknamn, exempelvis Kleinbus, Samba och Bulli. Modellbeteckningarna har nästan varit ännu fler i och med de olika modellversioner som Transporter har, och fortfarande, finns i. För att nämna några; Caravelle, California och redan nämnda Multivan.

Foto: Achim Hartman

 Så här ser modellen ut i dag. Bilden är från när Hans Hedberg körde T6.1 i höstas.

Visste du förresten att den generation som tillverkades under längst period är T2? Den började tillverkas 1967 men lades ned först 2013 då tillverkningen i Brasilien upphörde.

 Första generationen har nu blivit elektrisk och heter Volkswagen e-Bulli.

För bara en dryg vecka sedan presenterade Volkswagen första generationen, T1, i elektriskt utförande. Volkswagen e-Bulli heter den och når 20 mil per laddning.

Volkswagen Transporter har onekligen genomgått en otrolig resa under sina 70 år. Länge leve folkabussen!