Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Transporter Rockton redo för terrängen

Utbudet av bilar som kan svälja riktigt mycket last och sedan transportera denna över oländig terräng är inte stort. Modellsprutan Volkswagen har insett detta och tagit fram en terränganpassad skåpbil kallad Transporter Rockton.

Volkswagen har tagit fram en mer terrängduglig variant av den stora skåpbilen Transporter. Med relativt enkla medel förvandlas vanliga Transporter till Transporter Rockton – en storlastande och lite mer klättervillig bil som i rätt färgsättning ser ut som en vass konkurrent till försvarets Personterrängbil 5 baserad på Mercedes Sprinter.

Volkswagens terrängvariant av Transporter är dock en helt vanlig civil personbil och faktiskt inte så annorlunda jämför med en vanlig Transporter. I standardutförandet skiljer endast tre centimeter i markfrigång, förstärkt fjädring och fyrhjulsdrift från Haldex med diffspärr på bakaxeln. Den som vill ha lite mer kan kryssa för tillvalspaketen Expedition och Protective.

I Expedition-paketet ingår kraftiga 16-tums plåtfälgar och en förstärkt växellåda som ska tillåta högre kraft på låga varv. Dessutom ingår individuellt justerbara och borttagbara säten klädda i ett tåligt material. De som tänker ta sig an vildmarken med full attack bör kryssa för Protective-paketet som utöver ovan nämnda attribut även innehåller hasplåtar som skyddar motor, växellåda, bränsletank, bakaxel och avgassystem. Transporter Rockton erbjuds med 2,0-litersdieseln i två utföranden: 140 eller 180 hästkrafter. Vi har ännu inga uppgifter om Rockton-versionen kommer till Sverige men i Tyskland blir grundpriset 34 545 euro plus moms.

Test och provkörningar

Läs mer