Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Up blir tvåcylindrig

Tre cylindrar är en för mycket. Volkswagen Up kommer inom kort att få ta del av en variant på den tvåcylindriga dieselmotor som finns i supersnåla XL1. Lansering nästa år.

De trecylindriga bensinmotorerna som är tillgängliga till Volkswagen Up är redan ganska snåla som de är, men snålare ska det bli om vi får tro Volkswagens forsknings- och utvecklingschef Ulrich Hackenberg. På bilsalongen i Sao Paulo berättade han att Up från och med nästa år får ta del av en anpassad version av den motor som sitter i kommande supernåla XL1 (aktuell för produktion nästa år). Med andra ord en turbodiesel med två cylindrar.

 Han sa också att motorn är fullt kompatibel med alla bilar i serien New Small Family som utöver Up även innefattar konceptbilen Taigun som är en trolig förhandstitt på en blivande småsuv från Volkswagen.

 De trecylindriga motorerna som finns i Up i dag sades också vara kompatibla med större modeller som tillhör MQB-plattformen. Det skulle i så fall kunna innebära att vi snart får se en trecylindrig Golf inom kort.

 I XL1 drar tvåpipsdieseln under 0,1 liter per mil, men det är med hjälp av en liten elmotor.