Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071024-vw-space-up
071024-vw-space-up
071024-vw-space-up
071024-vw-space-up

Volkswagen Up! för fyra blir Space Up!

Bilen på bilden är Volkswagen Space Up!, det vill säga – som VW själva kallar det – van-versionen av Up! som visades på Frankfurtsalongen nyligen. Space Up! visas i Tokyo med start till helgen.

Det är inte mer än några veckor sedan Volkswagen visade konceptbilen Up! på Frankfurtsalongen. Up! är framtidens motsvarighet till gårdagens VW-bubbla och är tänkt att lanseras på bred front över alla marknader i världen. Den globala lanseringen är något som förstärks nu när den tyska biltillverkaren visar upp förlängda och större Volkswagen Space Up!.

Medan Up! har två dörrar har Space Up! fyra dörrar (egentligen sex som du kan läsa om längre ner i texten) vilket har möjliggjorts genom att bilen förlängts med 23 centimeter jämfört med Up!. Space Up! mäter 3,68 meter på längden, 1,63 meter på bredden (samma som Up!) och 1,54 meter på höjden, vilket är fyra centimeter mer än hos Up!. Trots de små måtten sägs bilen vara rymlig som en större bil, detta genom den för bilen långa hjulbasen på 2,56 meter och korta överhäng fram och bak – 53 respektive 59 centimeter. Volkswagens minsta bil i dag är Fox som är 15 centimeter längre än Space Up!.

Volkswagen Space Up! är rymlig för fyra personer tack vare de, som VW kallar det, multivariabla stolarna. Insteget för de fyra åkande är enkelt tack vare de fyra sidodörrarna som täcker i stort sett hela längden mellan hjulen. Dörrarnas öppnas mot varandra, det vill säga att bakdörrarna är av ”självmordstyp”.

Bagageutrymmet i denna van-version av Up! sväljer mellan 220 och 1 005 liter beroende på vald stolskonfiguration. Stolarna kan fällas framåt för en plan lastyta hela vägen fram till instrumentbrädan och om man vill är det möjligt att plocka ut alla stolar förutom förarstolen. Baksätet har dessutom integrerade barnstolar. Man fäller bara fram stolsdynan och sätet blir barnvänligt med två utfällda axelstöd.

Bakluckan är av transparent material på samma vis som hos Up! men hos Space Up! är den uppdelad i två dörrar (därav de sex dörrarna som nämndes tidigare) med gångjärn på yttersidorna. Dörrarna är fördelade på 1/3 respektive 2/3 bredd.

Motorn i Space Up! är på klassiskt bubbla-vis placerad baktill, här under lastutrymmets golv. Motorerna är små miljövänliga bensin-, diesel- och elmotorer. Bagageutrymmets lastyta är alltså placerad i höjd med lasttröskelns överkant eftersom motorn huseras undertill.

Space Up! har två centralt placerade bildskärmar för att ge föraren och passagerarna den information och aktivitet som är behövlig. Framför föraren sitter en skärm på åtta tum som visar hastighet, bränslemängd, räckvidd samt momentant koldioxidutsläpp. I mitten av instrumenteringen sitter en sjutumsskärm där man kan styra allt möjligt i bilen. Det speciella med denna skärm är att den har rörelsesensorer som kan uppfatta till exempel specifika handrörelser och sedan utföra en viss funktion eller åtgärd.