Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Verwendung f¿r Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Up GTI kan byggas redan i höst

Volkswagens minsting Up lanserades redan 2011 och borde således vara i slutet av sin livscykel. Men än tyder inget på att pensionen närmar sig. Efter förra årets uppdatering av modellen tyder nu mycket på att en GTI-version står för dörren.

Teknikens Värld har skrivit om det förut, ryktena om en Volkswagen Up GTI. Men nu verkar det vara så gott som klart. Enligt Automotive News Europe ska Volkswagens vd Herbert Diess ha sagt, på frågan om lillbilens framtid, att ”modellen uppdaterades förra året med nya turbomotorer, och vi kan meddela att vi kommer att ta fram en Up GTI”.

Enligt Volkswagen kan Up GTI börja produceras redan senare i år. Volkswagen bygger Up i sin fabrik i Bratislava i Slovakien.

Några effektsiffror för "värstingen" nämns inte, men tidigare har det ryktats om att Volkswagen planerar att klämma ner en trecylindrig 1,0-litersmaskin på 115 hästkrafter och 200 newtonmeter från Golf TSI Bluemotion i Up GTI. Vad det blir i slutändan återstår att se. Effektstarkaste motorn i Up i dag är en trecylindrig turbomotor på 90 hästkrafter.

Hur som helst ser det ut som att Lupo GTI, som lades ned 2005, får en uppföljare.