Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Up GTI – tre snabba från provkörningen

Sebastian Fröberg lämnade kylan i Sverige för att nere på Franska Rivieran känna på Volkswagen Up i hett GTI-utförande. Hur het är den egentligen?

– Inte bara är bilen hetare än en vanlig Up, med 16 grader och strålande sol är det klart hetare här än hemma i gamla Svedala. Har kört sträckan från Nice till Monaco och avverkat några varv runt F1-banan, dock i lite lugnare tempo än de som kör här i slutet av maj varje år.

Men hur het är Up GTI?

– Trecylindrig motor på 1,0 liter, 115 hästkrafter och 200 newtonmeter kanske inte skrämmer på papperet. Inte heller 0-100 km/h på 8,8 sekunder och toppfart på 196 km/h. Men i och med att bilen är liten känns det kvickt. Och kvickt är det i jämförelse med Ups vanliga 75-hästarstrepip som behöver 13,5 sekunder på sig för att nå 100 km/h.

– Chassit är fast men bilen upplevs inte som stötig. Styrningen är tajt och känns lite tung, som det ska vara i en prestandaversion… men jag stör mig lite på en grej.

Tre dörrar... inget för Sverige som satsar på talet fem.

Vilken grej?

– Låtsasmotorljudet i kupén. Det kan vara fräckt vid vissa tillfällen, men när man ligger på motorvägen i jämnt tempo och plötsligt ska ge lite, lite gas för att passera någon eller för att inte tappa fart vid motlut, då blir det lite tramsigt att höra fejkmorret i högtalarna.

När börjar den säljas och till vilket pris?

– Den säljs redan nu, finns att bygga ihop på Volkswagen Sveriges hemsida. Från 169 900 kronor kostar den. För det priset får femdörrarsversionen. Tredörrars Up GTI som jag kör här i dag säljs nämligen inte i Sverige. I slutet av mars börjar den levereras till de personer som beställt ett exemplar.

I kommande nummer av Teknikens Värld levererar Sebastian en fullständig provkörningsrapport med Volkswagen Up GTI i fokus. Missa inte det!