Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen uppges ha gjort flera olika fuskprogram

Nya uppgifter gör gällande att Volkswagen har tagit fram fuskande mjukvara i flera olika versioner, till totalt fyra olika motortyper.

Uppgifterna kommer via Reuters som har varit i kontakt med tre, oberoende av varandra, olika källor som sägs ha god kännedom om det fusk som Volkswagen har praktiserat vid utsläppstester under sju års tid. Enligt dessa tre källor ska Volkswagen ha utarbetat flera olika programvaror för att lura officiella mättester. Det ska handla om manipulerad mjukvara för fyra olika motortyper. Hittills har endast EA189-dieselmotorn uppgetts vara drabbad av fusket, men om uppgifterna stämmer kan det alltså röra sig om fler (om det inte syftar på olika varianter inom EA189-familjen).

I Wolfsburg vill man inte kommentera uppgifterna, inte heller hur många personer som är direkt inblandade i skandalen. Enligt experter på området pekar uppgifterna om flertalet fuskprogramvaror på att betydligt fler personer lär vara involverade.

De bötesbelopp som Volkswagen döms att betala sägs grunda sig på hur många personer som är och har varit inblandade i skandalen.