100420-vw-milano-taxi Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen visar eldriven taxiframtid

Volkswagen planerar att lansera sina första eldrivna personbilar 2013, men VW tänker längre än så. Nu visar de ett koncept som visar hur en liten, smart och eldriven taxi kan se ut.

 I likhet med merparten av världens biltillverkare storsatsar Volkswagen på utveckling av elbilar. VW har redan klargjort att deras första elbilar ska sättas i produktion 2013. Men VW tänker bevisligen inte bara på personbilstrafiken utan även på den kommersiella. Tyskarna visar nu taxikonceptet Milano Taxi.

Konceptbilens namn hänger ihop med färgsättningen. Hela bilen är en hyllning till den italienska staden Milano där taxibilarna en gång i tiden var målade i mörkt grönt och svart. I övrigt bygger Milano Taxi till stor del på 2007 års konceptbil Space Up! Det är en lite bil det hela handlar om, totallängden är inte mer än 373 centimeter, vilket kan jämföras med VW Fox som är tio centimeter längre. Skillnaderna mot Space Up!-konceptet är flera men den mest utmärkande att det bara finns två dörrar, en för föraren och en stor skjutdörr för passagerarna. Tanken är att de två passagerarna som får plats i baksätet ska kunna kliva in enkelt och säkert från trottoaren. Den stora skjutdörren är lite speciell eftersom den flyttar med sig en del av taket och skjuts framåt i stället för bakåt. Inne i kupén har det stuvats om rejält. Det finns ingen främre passagerarplats, där finns i stället en ställning för passagerarnas bagage och de bakre stolarna har flyttats bakåt för att ge bättre benutrymme. Den som sitter bakom föraren har ett benutrymme på 120 millimeter medan den som sitter bakom bagaget kan sträcka ut rejält. Passagerarna har också fått en egen LCD-skärm där de kan följa rutten och hålla koll på taxametern. Utrymmet bakom passagerarsoffan är endast tänkt för mindre utrustning som tillhör taxin.

Milano Taxi är en helt och hållet eldriven bil som förlitar sig på den kraft som finns lagrad i litiumjonbatterierna som är monterade i golvkonstruktionen. Batterierna skickar kraften till elmotorn som ger en kontinuerlig effekt på 50 kW och en maxeffekt på 85 kW. Toppfarten uppges till 120 km/h och räckvidden i den europeiska körcykeln är 300 kilometer. 

Läs mer