Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen 1,0 TSI.
Volkswagen 1,0 TSI.
Volkswagen 1,0 TSI.
Volkswagen 1,0 TSI.

Volkswagen visar enlitersmotor med 272 hästkrafter

Volkswagen har presenterat tre nya motorer, varav en trecylindrig enlitersmotor med imponerande 272 hästkrafter.

Under helgens motorkonferens i Wien presenterade Volkswagen tre nya motorer, två bensinare och en diesel. Bjässen av dem är en nyutvecklad 6,0-liters W12:a som troligtvis kommer att sitta under huven på bilar som exempelvis Audi A8, VW Phaeton samt kommande Bentley-suven Bentayga och ersättaren till Continental. Med 608 hästkrafter och 900 newtonmeter ska den klara 0-100 km/h på cirka fyra sekunder beroende på vilken bil den sitter i. Maximalt vridmoment levereras mellan 1 500 och 4 500 r/min.

Enligt Volkswagen ska den vara "den snålaste tolvcylindriga motorn i lyxbilssegmentet". Snittförbrukningen uppger Volkswagen inte, men koldioxidutsläppet ska ligga på under 250 gram per kilometer.

Mer intressant är dock den trecylindriga enlitersmotorn. Den baseras på EA211-motorn som finns som både tre- och fyrcylindrig och sitter i bilar som bland annat Volkswagen Up och Skoda Citigo.

Med hjälp av turbo och elektrisk överladdning, så kallad e-booster, levererar den hela 272 hästkrafter och 290 newtonmeter. En riktigt imponerande siffra från en enlitersmotor!

– Ett bra exempel på hur mycket potential förbränningsmotorer fortfarande har, säger Heinz-Jakob Neußer, motorchef hos Volkswagen.

Volkswagen presenterade även den nyutvecklade tvålitersdieseln, 2,0 TDI, som kommer att erbjudas till bland annat nya Volkswagen T6. Den kommer att erbjudas med fyra effektuttag på mellan 84 och 204 hästkrafter och 220-450 newtonmeter. Motorer som enligt Volkswagen ska vara upp till 14 procent snålare än tidigare.

Volkswagen 6,0 W12 TSI. Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei
Volkswagen 2,0 TDI. Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei