Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen visar sjusitsig suv i Detroit

Inte lika kompetent i tuff terräng som Touareg men rymligare och billigare. Volkswagen ska på Detroitsalongen visa upp en ny, amerikanskbyggd suv med plats för sju åkande.

Redan på bilsalongen i Los Angeles för några månader sedan hintade Volkswagen-cheferna att en ny, större suv finns i planerna. På Detroitsalongen som i dagarna slår upp dörrarna för i år ska det första konceptet visa upp sig i Volkswagens monter. I samband med detta har man släppt en designskiss som vi kan se här ovan.

 Den nya suven ska vara större och rymligare än Touareg för att få plats med en tredje sätesrad och därmed på bättre villkor kunna konkurrera med andra bilar i klassen, inte minst i USA så populära Volvo XC90 som erbjuder två säten i skuffen för den som har det behovet.

 Trots sin större storlek ska den nya, sjusitsiga Volkswagen-suven vara billigare än Touareg. Däremot ska den inte vara lika duktig på att ta sig över stock och sten, men ”ändå tillräckligt bra” som Volkswagens Klaus Bischoff sa i Los Angeles.

 Den nya suven ska byggas i USA, parallellt med USA-specificerade Passat i Tennessee-fabriken. En bil som den troligtvis kommer at dela ett stort antal komponenter med.

 Något lanseringsdatum är inte känt men räkna med att det dröjer ett par år. Om den sjusitsiga suven är aktuell för Europa är oklart.