Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen XL Sport – snabb XL1 med Ducati-motor

Snåljåpen Volkswagen XL1 har blivit en sportbil. Vad sägs om en aerodynamiskt slimmad och 890 kilo lätt vagn med 1,2-liters V2-motor på 200 hästkrafter från Ducati? Låt den bli verklighet!

För drygt ett år sedan avslöjade Volkswagen-chefen Ferdinand Piëch att enlitersbilen XL1 (drar 0,09 liter per mil) förmodligen kommer i ett hetare utförande med motorcykelmotor under karossen. Så blev det för nu är Volkswagen XL Sport här och till sin hjälp har man tagit den italienska motorcykeltillverkaren Ducati som sedan våren 2012 är ett av många varumärken under Volkswagen-gruppens stora paraply.

Att det är en XL1 i sportkostym går inte att ta miste på. Men karossen har gjorts aggressivare och XL1:s finfina luftmotståndskoefficient på 0,189 har fått skruvas upp till 0,258. Ingen dålig siffra det heller. Dessutom rullar XL Sport inte på riktigt lika lättrullade hjul som sitt snålare syskon. 18-tumshjul runt om med 205/40-däck fram och 265/35-däck bak kan jämföras med XL1:s i jämförelse cykelsmala hjul som mäter 115/80-15 fram och 145/55-16 bak. Däremot är fälgarna av magnesium, något som XL1 inte har. Bara det sparar 23,9 kilo.

I XL1 består drivlinan av en 48 hästkrafter stark tvåcylindrig dieselmotor på 0,8 liter och en 27 hästkrafter stark elmotor som via en sjustegad DSG-dubbelkopplingslåda driver bakhjulen. I XL Sport finns endast växellådan kvar medan diesel-, elmotor och batteri har fått stiga åt sidan. I stället hittar vi en 1,2-liters motorcykelmotor från Ducati som drivkälla. Denna V2-motor från modellen Ducati 1199 Superleggera ger 200 hästkrafter jämnt samt 134 newtonmeter. Varvvillig är den också. Upp till 11 000 varv per minut.

Eftersom XL Sport väger 890 kilo, 95 kilo mer än XL1, ger det utmärkta prestanda. 0-100 km/h går på 5,7 sekunder, exakt sju sekunder snabbare än XL1. Toppfarten är 270 km/h, det vill säga 110 kilometer högre än vad XL1 presterar som max.

Förutom sportigt yttre och vasst maskineri finns annat smått och gott som en sportbil av kaliber ofta besitter. Exempelvis är hjulupphängning och stötdämpning fram av pull rod-typ och bak av push rod-typ.

Även insidan har fått sig ett sportigt lyft med bland annat kolfiber på instrumentbrädan och mittkonsolen samt skalstolar.

Nu kanske vi inte ska hoppas allt för mycket på att snart få se XL Sport rullandes i trafiken. XL Sport är nämligen i nuläget en konceptbil för att på Parissalongen visa upp vad man kan samtidigt som tyskarna lyfter upp sitt förvärv Ducati.