Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100602-vw-proton
100602-vw-proton
100602-vw-proton
100602-vw-proton

Volkswagens shoppingrunda fortsätter – Proton nästa köp?

VW-gruppens expansionsplaner verkar inte ha någon ände. Nyligen köptes Giugiaro och nu uppges tyskarna föra samtal med malaysiska Proton.

 Malaysiska Proton kan vara nästa biltillverkare att ansluta till den ständigt växande VW-koncernen. Det antyder Protons ordförande Mohd Nazmi i samtal med den malaysiska tidningen The Edge Financial Daily.

– Resultatet av samtalen med VW kommer att offentliggöras inom två veckor. Jag vill inte gå händelserna i förväg och säga mer nu, säger Nazmi.

Den malaysiska tidningen ger inte några vidare detaljer om samtalen mellan VW och Proton men det har spekulerats om ett samgående mellan de två sedan flera år tillbaka. För tre år sedan var det mer eller mindre klart att VW skulle köpa ett stort antal aktier i Proton men förhandlingarna bröt samman och sedan dess har Proton kopplats samman med både GM och PSA-gruppen, dock utan resultat.

Det är ännu oklart om samtalen mellan VW och Proton innebär att VW ska köpa delar av Proton eller om det bara rör sig om ett samarbetsavtal. Det senare alternativet skulle kunna ha positiva effekter för båda tillverkarna. VW skulle få tillgång till överkapaciteten i Protons fabriker och Proton skulle i sin tur kunna få tillgång till utdaterade VW-modeller som kan märkas om och säljas på den lokala marknaden.

Läs mer