Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo 1800 ES såldes för rekordsumma

Vid en auktion i USA nyligen klubbades en Volvo 1800 ES från 1973 med 2 000 mil på mätaren för en summa som aldrig tidigare skådats i Volvo-sammanhang.

Under Bonhams auktioner vid Greenwich Concours d’Elegance i Connecticut, USA, förra helgen gick en Volvo 1800 ES under klubban för en rekordstor summa pengar. Motsvarande 618 000 kronor fick den nya ägaren betala för den svenska klassikern.

– Så vitt vi vet är det nytt världsrekord för en Volvo-klassiker, säger en representant för Bonhams.

Den röda Volvo-kombin från 1973 är i originalskick och i väldigt god kondition. Den har bara rullat 2 022 mil och haft tre ägare varav första ägaren hade den nu 41-åriga bilen i 27 år. Dessutom har den fabriksmonterad luftkonditionering – som fungerar.

Auktionsfirman och säljaren räknade med att denna fina 1800 ES skulle ropa in mellan 200 000 och 268 000 kronor. Det blev mycket mer än så alltså. Det började med en budstrid mellan olika nuvarande och tidigare Volvo-handlare och slutade i att det vinnande budet gick till en köpa utanför USA, troligtvis en europé.

– Bilen var snyggt presenterad, den är välbevarad och helt i originalskick. Det var nyckeln till att priset blev så högt. En samlare skulle få kämpa för att återställa en bil som matchar Göteborg-fabrikens byggkvalitet, säger Eric Minoff, motorspecialist på Bonhams.

Bilen som klubbades vid auktionen är alltså en USA-version. Under huven sitter därför en tvåliterfyra (B20F) som ger 125 hästkrafter. Växellådan är den fyrväxlade med overdrive, det vill säga M 41-lådan. USA-versionen har också bromsskivor runt om som standard.

Denna 1800 ES från 1973 ska inte blandas ihop med den 1800 ES, även den från 1973, som vi skrev om för några månader sedan. Den bilen har endast 14 mil på mätaren och verkar fortfarande vara till salu. Fler bilder på den ser du nedan (den orange bilen).