Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: Klaravik

Volvo 240 från 1983 i nästan nyskick till salu

Vem tittade efter en helt vanlig Volvo 240 för 20 år sedan? Nej, det var just det. Men i dag, när förbluffande många slitits ut, då reagerar man på en 240 i näst intill nyskick. Blir du sugen? Den är till salu.

Jag vet inte hur ditt bilintresse ser ut. Jösses, jag har nog att göra att lista ut hur mitt eget fungerar. Man kan tycka att det vore enkelt att kartlägga mig då jag skolats inom sportbils- och racingvärlden sedan barnsben. Men icke, så är inte fallet. Den här röda Volvo 240 från 1983, som nu ska säljas via Klaraviks auktion, blir ett ypperligt exempel på hur outgrundligt ett fordonsintresse kan fungera. För det är något alldeles speciellt när en bil likt denna dyker upp. Med skärpan bevarad. Med trösklarna härligt befriade från rost och karosspassning likt då bilen rullade av bandet för 40 år sedan. Från året då 240 bara hette just 240, vilket stämmer med vad som står på bakluckan.

1 AV 3
Foto: Klaravik
2 AV 3
Foto: Klaravik
3 AV 3
Foto: Klaravik

Den togs i trafik 2 juni 1983 och just året 1983 är lite viktigt i 240-historien då M47-växellådan, den femväxlade, blev tillgänglig. Inte fyrpetat, inte överväxel utan fem riktigt växlar – vilket är precis vad denna 240 har i kombination med B23 A-motorn på 112 hästar. För visst är det B23 A? Det måste det väl vara från 1983 med femväxlade lådan och det effektuttaget? Jo, så är det nog.

1 AV 6
Foto: Klaravik
2 AV 6
Foto: Klaravik
3 AV 6
Foto: Klaravik
4 AV 6
Foto: Klaravik
5 AV 6
Foto: Klaravik
6 AV 6
Foto: Klaravik

En bruksbil med stram hållning. I klädtermer kan man säga att även kalsongerna är stärkta. T-shirten struken. Strumporna... jag tror ni fattar. Miltalet har ännu inte passerat 7 000 och för att vara helt ärlig är det inte själva specifikationen på bilen som blir det mest intressanta. I stället rycker det till i själen när man läser saker som att förste ägaren vårdade den väl under de 37 åren de hade tillsammans. Hur länge har du behållit en bil och hur väl har du skött den? Har ni blivit kompisar, trots allt? Förvisso finns det ett par plumpar i protokollet, bland annat en reva på förarstolens ryggstöd som har lagats med nål och tråd. På baksidan av samma stolsrygg verkar något vilja ta sig ut ur stoppningen och det syns ett litet, litet hål. Men klädsel och mattor visar på kvalitet från en tid som flytt. Om jag sluter ögonen kan jag minnas min morbrors 245:a som jag fick låna när min egen Alfa Romeo inte ville längre. Eller när farsan och jag fick låna grannens 245:a när vår normala racetransport Citroën CX Break inte riktigt ville den heller. Är det därför denna Volvo 240 lockar, att modellen varit likt en livräddare under uppväxten? Kanske, eller så är det bara den strama hållningen och det faktum att det inte längre går tretton på dussinet av fina 240.

1 AV 4
Foto: Klaravik
2 AV 4
Foto: Klaravik
3 AV 4
Foto: Klaravik
4 AV 4
Foto: Klaravik

Att ta steget från Citroën CX till Volvo 240 innebar något av en kulturkrock. Från mjukt, fluffigt och ombonat till stramt, hårt och helt fritt från nonsens. Där har ni Volvo 240 från 1983. För hur blank och fin den ändå är så är det den strikta känslan som övervinner allt. Är du sugen på att ta steget tillbaka i tiden? Dessutom är det snart exakt 30 år sedan 240-serien gick i graven. Vi har ännu inte hunnit skriva den artikeln, men den vi skrev om 20-årsjubileet hittar du här! Och du... spana in Klaraviks auktion där den röda 240-bilen bjuds ut.