Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo 244 GL 1974
Volvo 244 GL 1974
Volvo 244 GL 1974
Volvo 244 GL 1974 Foto: Teknikens Världs arkiv & Volvo

Volvo 240 – tjugo år sedan ikonen lades ned

I år är det 20 år sedan en av Volvos största ikoner slutade tillverkas. Volvo 240 kom 1974 och hann tillverkas i nästan 2,9 miljoner exemplar innan det sista rullade ur fabriken 1993. Här bjuds du på sköna minnen och bilder från 19 år med 240.

I söndags, 5 maj 2013, var det exakt 20 år sedan sista exemplaret av Volvo 240 tillverkades. Sista bilen att bära det klassiska 240-emblemet var en udda skapelse. Volvo hade nämligen skojat till det genom att bygga en 240 Kombi med kort hjulbas. Det märkliga resultatet ser du i bildgalleriet nedan.

Men historien om 240 började långt tidigare än så. 1972 visade Volvo upp en säkerhetskonceptbil vid namn VESC, där bokstavsmixen stod för Volvo Experimental Safety Car. Precis som sista 240:an var även VESC en udda skapelse med grova stötfångare och kraftigt underbett. Bland annat dessa två detaljer följde med till den bil som presenterades i augusti 1974, nämligen första exemplaret av 240.

Redan hösten 1974 lade vi på Teknikens Värld vantarna på en 244 GL (bilen på bilden ovan). GL var den lite mer utrustade versionen av DL som i sin tur var lite mer utrustad än L.

I testet mot BMW 520, Lancia Beta, Rover 2200 TC, Audi 100 GL och Alfetta beskrev vi Volvo 244 som en betydligt körgladare och körsäkrare vagn än företrädaren 140-serien som 240 faktiskt baserades på. Trots en hel del positiva omdömen och låg ljudnivå inne i kupén vann inte Volvon testet. Den kom faktiskt på femte plats av de sex bilarna. Endast Rovern ansågs sämre. Till Volvons nackdel var att vi tyckte bilen fortfarande var för stabbig, inte alls lika lätt på foten som exempelvis BMW:n, som inte den heller vann testet. Kommer du ihåg vilken av bilarna som vann sexbilstestet i Teknikens Värld nummer 22/1974?

1974 fick man för 37 500 kronor en 244 GL med fyrväxlad manuell låda. Lade man till 1 800 kronor fick man överväxel på köpet.

Under de 19 år som Volvo 240 tillverkades hann 2 862 573 lämna fabriken varav 177 402 var av 260-modellen. Nu är det alltså 20 år sedan 240 gick ur tiden men än i dag påminns vi om den då en hel del exemplar fortfarande rullar på våra vägar. På senare tid verkar antalet 240:or i trafik ha ökat igen – ett trevligt inslag på vägarna.

En längre, men ändå nedkortad version av 240:ans historia kan du läsa nedan, en text som Volvo själva har formulerat. Vill du fördjupa dig i Volvo 240 – vilket du så klart vill – gör du det förmodligen bäst i vårt stora bildgalleri nedan. 47 bilder med bland annat 242, 244, 245, 262, 264 och 265 i utföranden som L, DL, GL, GLE, GLT, Turbo, C, TE, Transfer och likbil, bara för att nämna några.

Har du något speciellt minne av Volvo 240? Vilken årsmodell/vilket utseende är din favorit? Runda eller fyrkantiga strålkastare? Förgasare eller insprutning? GLE eller GLT? B20- eller B21-motorn? Överväxel eller inte? Virgo-fälgarna, Ambulans-fälgarna eller turbinfälgarna Corona? Berätta nedan!

Volvo om folkets favorit 240

5 maj 2013 är det på dagen 20 år sedan Volvos största enskilda försäljningsframgång genom tiderna, 240-serien, slutade tillverkas. Nästan 2,9 miljoner bilar under 19 år hann det bli av den modell som länge kritiserades för sitt tråkiga och kantiga utseende men som under sin livstid blev såväl normbil för både säkerhet och miljö, vann EM i standardvagnsracing samt uppnådde kultstatus bland yuppies innan den lades ner 1993.

Volvo 240 har mer än någon annan Volvo i modern tid fått stå som symbol för varumärket Volvo, på gott och ont. Den presenterades i augusti 1974 och var en utveckling av den populära 140-serien men med en rad nya och innovativa lösningar inom många områden. Särskilt den höga säkerhetsnivån utmärkte bilen vars utseende i stora stycken inspirerats av säkerhetskonceptbilen VESC som Volvo visat två år tidigare. Det innebar bl a stora stötfångare som gav modellen ett karakteristiskt underbett fram.

Mottagandet blev positivt när det gällde bilarnas egenskaper, om än inte för formerna som många fann grova och kantiga. I likhet med 140-serien kom också 240-serien att marknadsföras i en exklusivare upplaga med sexcylindrig motor, 260 samt i herrgårdsvagnsutförande; Volvos pièce de resistance. Volvo 245 kom nästan att bli synonymt med begreppet herrgårdsvagn överhuvudtaget; en oöverträffad laståsna som samtidigt var komfortabel och körglad, med marknadens högsta säkerhetsnivå.

Normbil för säkerhet och miljö

Efter en omfattande serie krockprov med 240 och dess konkurrenter, som utfördes av den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA, visade sig Volvo 244 ge det överlägset bästa åkandeskyddet och resultaten kom därför att bilda underlag för de framtida säkerhetsbestämmelser som skulle komma att gälla alla bilar som såldes på den amerikanska marknaden.

Ungefär samtidigt arbetade Volvo också med att försöka styra den oreglerade oxiderande katalysator som var på väg att introduceras och få denna att under vissa omständigheter rena de tre gaserna kolväten (HC), kolmonoxid (CO) samt kväveoxider (NOX) mycket effektivare än tidigare. Arbetet med att öka reningsförmågan genom att reglera bränsle/luft-blandningen i det smala området där förhållandet för katalysatorn var optimalt, resulterade i att Volvo som första biltillverkare 1976 kunde presentera lösningen: Lambda-sonden. Den möjliggjorde att mer än 90 procent av de skadliga gaserna kolväten, kolmonoxid och kväveoxider, som bildas vid förbränningen, kunde elimineras i katalysatorn.

Året därpå införde Kalifornien nya strängare gränsvärden för dessa gaser (kolväten 0,41 g/mile; kolmonoxid 9,0 g/mile; kväveoxider 1,5 g/mile) som då blev världens strängaste avgaskrav. Volvo-bilarna med trevägskatalysator och Lambda-sond låg vid uppmätning kraftigt under samtliga dessa. Speciellt bilarnas låga kväveoxidutsläpp var sensationella och resultatet lät inte vänta på sig. Volvo belönades av Carter-administrationens miljövårdsråd för sin insats.

Världens snabbaste herrgårdsvagn

Volvo 240 låg följaktligen steget före branschen i både säkerhets- och miljöhänseende och var en modell stadd i kontinuerlig utveckling under sin existens. Under årens lopp förfinades och förädlades bilarna. Ny teknik tillkom, bl a infördes turbomotorer och dieslar tidigt. Stämpeln av att vara bra men trist suddades på ett effektivt sätt ut när Volvo 245 Turbo herrgårdsvagn visade sig vara marknadens snabbaste femdörrarsbil, och i tvådörrars utförande sopade modellen Europas racerbanor med konkurrenterna i standardvagnsmästerskapet Grupp A.

I sitt livs slutskede kom 240, som sista tiden endast erbjöds i herrgårdsvagnsutförande, paradoxalt nog att få en renässans och plötsligt bli mycket inne bland unga s k yuppies i Europa. Särskilt i Italien blev den innebilen nr 1 bland unga modemedvetna människor och under namnet 240 Polar fick den veritabel kultstatus. Modellen hanterades då produkt- och produktionsmässigt sedan en tid av ett bolag i bolaget, 240-bolaget, i en separat men integrerad helhet.

Men 5 maj 1993 var det slut. Efter nitton mycket framgångsrika år och 2.862.573 bilar, varav 177.402 av 260-modellen, tackade 240 för sig. Det gjorde också Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar ungefär samtidigt. Han hade själv varit en av modellens allra största fans under årens lopp och haft många olika bilar, varav flera 'specialare'.

Som absolut sista exemplar byggdes åter en specialare, en rejält kortad version som gjorts på skoj av projektet som tack för gott arbete längs bana 2:4-2. Den bilen fick symbolisera de korta ledtiderna. Sista 245:an till kund gick till en kvinnlig svensk köpare som därmed inte bara fick den sista, utan också den bästa 240:an. Nycklarna till bilen överräcktes av Pehr G Gyllenhammar vid en liten ceremoni vid banan.

Fortfarande rullar många 240, minst 20 år gamla, runt hela världen som pålitliga vardagsbilar. Det finns till och med särskilt dedikerade klubbar som aktivt arbetar med att ta tillvara modellen och säkra dess framtid, så som 240 under många år bidrog till att säkra Volvo framtid.