Volvo 850 fyller 25 år – fram blev bak och bak blev fram
Om bara några få dagar är det exakt 25 år sedan Volvo presenterade 850, modellen som vände bak och fram på hela företaget.
Historien om
Volvo 850 börjar inte vid premiärvisningen i Globen i Stockholm den 11 juni 1991, den börjar långt tidigare än så, nämligen redan 1978 då Volvo-ledningen med Pehr G. Gyllenhammar i spetsen beslutade om att sikta mot stjärnorna. Jo, så var det faktiskt och därför fick projektet namnet Galaxy.
Och visst får man ge Volvo att de med 850 satsade friskt. Volvo hade under många årtionden haft drivningen på bakhjulen. Plötsligt hade man vänt bak och fram på tankarna och bakhjulsdrift blev framhjulsdrift på 850. Dessutom monterade man en tvärställd femcylindrig maskin under huven, till skillnad från föregångaren 240:s längsmonterade fyrcylindriga och sexcylindriga motorer. Man satsade också på att profilera 850 som en sportigare modell, något som 240
knappast kunde beskyllas för att ha varit. 240 lades för övrigt inte ned genast vid 850:s lansering, 240 höll nämligen ut i ytterligare två år till och med 1993.Satsningen gick hem, trots att vissa på förhand hade sina tvivel. 850 blev för Volvo ett lyft och tog företaget in i en modernare era och modellen kan även ses som startskottet på vad Volvo är i dag.
https://youtu.be/KWMWRkc7N_MMISSA INTE: Provkörning av Volvo 850 R
En av förgrundsfigurerna var Peter Augustsson som var projektets ledare men som några år senare bytte arbetsplats till SKF innan han blev chef på Saab Automobile i Trollhättan. En annan var Jan Wilsgaard, legendarisk Volvo-designer som hållit i ritstiftet när 140, 1800ES och 740 togs fram och dessutom var inblandad i formgivningen av Amazon. Volvo 850 blev Jan Wilsgaards sista modell som designchef, kort därefter tog Peter Horbury över.
Volvo 850 var en bil med många världsnyheter. Förutom ovan nämnda tvärställda femcylindriga motor handlade det om en helt nyutvecklad bakaxel (Deltalink), integrerat sidokrockskydd (SIPS, se reklamfilmen ovan) samt självjusterande säkerhetsbälten till de främre stolarna.
Även om dessa bitar uppmärksammades (och så klart det fina motorljudet som Volvo hade fått till) så var det andra detaljer som gjorde att världens blickar riktades mot modellen. Först och främst var det när 850 Kombi gjorde upp med konkurrenterna på banorna i brittiska BTCC med Rickard Rydell och Jan Lammers bakom ratten på var sin bil som modellen hamnade på allas läppar. De två nästkommande åren tävlade Rydell med sedanversionen av 850 (men det var först i S40 1998 som han och Volvo vann hela BTCC-mästerskapet).
En annan detalj som fick Volvo 850 att hamna på många läppar var introduktionen av T-5R, populärt kallad T-Gul. Den 240 hästkrafter starka prestandaversionen var stark och snabb för sin tid, men inte snabbast. Förmodligen var det just valet av färg som gjorde den mest känd. 1996 ökade man hästkraftsantalet till 250 och modellen bytte namn till 850 R, eller T-Röd som den kom att kallas.
850 är även känd som Volvos första fyrhjulsdrivna modell då den fick AWD-drivningen under sitt sista år i livet. Den fungerade därmed som grogrund till alla de fyrhjulsdrivna Volvo-modeller som finns i dag inom samtliga modellserier – 40-, 60-, nyss nedlagda 70- och 80- samt 90-serien.
1997 lades modellen ned och ersattes av S70 och V70 som i grunden var en 850 men kraftigt uppdaterad.
Hur minns du Volvo 850? Berätta med en kommentar nedan, och om du inte minns kanske du ska ögna igenom Volvos egen text om modellen nedan.
SE OCKSÅ: Volvo 850 är verkligen odödlig
https://youtu.be/JLdaJVKv4IIVolvos egen historia om 850
Volvo 850 var bilen som vände på alla begrepp - en framhjulsdriven Volvo med 5-cylindrig tvärställd motor. Den var ett resultat av projekt Galaxy, döpt för att sikta mot stjärnorna.850-serien hade stora framgångar inom motorsport och var den första personbilen från Volvo som gick att få med fyrhjulsdrift.
I Stockholm Globe Arena var det den 11 juni 1991 världspremiär för helt nya Volvo 850 GLT. Modellen hade föregåtts av en av Sveriges största industrisatsningar och skiljde sig fundamentalt från tidigare Volvokonstruktioner. Den var framhjulsdriven, hade en femcylindrig tvärställd motor och nådde en helt ny nivå av körglädje.
Den nya bilen lanserades under parollen ”En dynamisk bil med fyra världsnyheter”. Det handlade om den tvärställda femcylindriga motorn, den egenkonstruerade Deltalink-bakaxeln, det integrerade sidokrockskyddet SIPS och det självjusterande säkerhetsbältet fram.
Även om formspråket i viss mån anknöt till 700-serien var 850 en helt ny bil. Arbetet med att utveckla modellen påbörjades redan 1978, vid ett möte detta år beslutades att det nu var läge att tänka fritt och sikta mot stjärnorna. Därför döptes projektet till Galaxy.
Projekt Galaxy utmynnade i två modellserier – en svensk och en nederländsk. Den grundläggande tekniken utvecklades gemensamt, därefter delade teamen på sig. Holländska Volvo Car B.V arbetade vidare med att ta fram det som skulle bli 400-serien och Volvo Personvagnar i Sverige utvecklade 850-serien.
Den första modellversionen som presenterades var 850 GLT med sin 20-ventilers sugmotor på 170 hk. I utvecklingen arbetade man aktivt med att göra 850 GLT till en pigg och körglad bil och viktigt var att få till rätt insugs- och avgasljud.
I februari 1993 presenterades nästa viktiga modellversion – 850 herrgårdsvagn. Den hade typiska Volvodrag med tvärt avslutad bakdel för maximerad lastförmåga men en designnyhet var de utdragna vertikala bakljusen som täckte hela D-stolpen. Designchefen Jan Wilsgaard hade under utvecklingsarbetet en modell där de stora bakljusen kunde tas av och på för jämförelse. Kombiversionen tilldelades senare den prestigefyllda japanska utmärkelsen ”1994 Good Design Grand Prize” och italienska ”Most Beautiful Estate”.
850-serien breddades snabbt med olika motoralternativ. På Genèvesalongen 1994 kom den modell som skulle få mest uppmärksamhet. Som ett utropstecken på hjul stod T-5R verkligen ut i sin distinkt gula kulör. Specialmodellen var tänkt att tillverkas i en serie på 2 500 bilar. Den turboladdade motorn med intercooler gav 240 hk och hade ett vridmoment på 330 Nm. Särskilda spoilers, ett kvadratiskt avgasutblås och 17-tums lättmetallfälgar med namnet Titan hörde till utrustningen. De gula bilarna såldes slut på ett par veckor och därför togs en lika stor serie svarta och slutligen nästan lika många mörkgröna T-5R fram.
1994 var också året då Volvo återvände till racingbanorna – och gjorde det på ett mycket iögonfallande sätt. När två 850 rullade fram till start på säsongspremiären på Thruxton-banan i södra England var det i kombiversion! Att tävla med en ”skåpbil” i Europas mest prestigefyllda standardvagnsserie, BTCC, gav en enorm uppmärksamhet. Volvo gjorde en storsatsning tillsammans med Tom Walkinshaw Racing och de två bilarna kördes av svenske Rickard Rydell och holländske Jan Lammers. 1995 ändrades reglerna så att herrgårdsvagnar i princip blev förbjudna och Volvo gick över till sedanmodellen – och den säsongen blev Rickard Rydell totaltrea i serien.
Volvo 850 fick redan från början pressomdömen som ”världens säkraste bil” och till årsmodell 1995 försågs den med ännu en världsnyhet på säkerhetsområdet. Volvo 850 blev då den första serieproducerade bilen med sidokrockkuddar.
En pionjär för Volvo blev 850 AWD – företagets första fyrhjulsdrivna personbil som kom 1996. 850 All Wheel Drive var konstant fyrhjulsdriven – en viskokoppling fördelade automatiskt kraften mellan fram- och bakhjulen. Om ett av bakhjulen började spinna kopplades den automatiska differentialspärren in och det elektroniska antispinnsystemet TRACS fördelade automatiskt kraften mellan framhjulen till det med bäst fäste. 850 AWD fick en nyutvecklad motor med lättrycksturbo på 193 hk och blev en föregångare till Volvos fyrhjulsdrivna XC-modeller.
1996 blev det sista tillverkningsåret för bilarna med namnet 850. När modellerna genomgick en stor uppdatering 1997 ändrades beteckningarna till S70 på sedanmodellerna, herrgårdsvagnarna fick heta V70. Av alla modellversioner med ursprung i 850-serien tillverkades totalt 1 360 522 exemplar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se