Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091021-volvo-affären
091021-volvo-affären
091021-volvo-affären
091021-volvo-affären

Volvo-affären på väg att spricka?

Kinesiska Geely har sedan länge ansetts ligga bäst till i budgivningen om Volvo PV. Nu kommer nya uppgifter som säger att Ford och Geely har svårt att komma överens om detaljerna och att försäljningen av Volvo kan frysa inne.

Fords försök att sälja Volvo Personvagnar har snart hållit på ett helt år och även om det finns andra budgivare så har det länge sett ut som att kinesiska Geely Automobile är toppkandidat till att ta över Volvo. Nu kan dock förhandlingarna mellan Ford och Geely vara på väg att spricka, rapporterar Bloomberg News och hänvisar till personer med insyn i försäljningen.

Stötestenen mellan Ford och Geely uppges vara frågan om vad som ska göras med de immateriella rättigheterna, det vill säga teknik och framtida produktplaner. Enligt Bloombergs källor ska Ford och Geely träffas i London den här veckan för att diskutera hur saken ska lösas. Om man inte kommer fram till en lösning tror Bloombergs källor att Ford väljer att behålla Volvo. Volvo är djupt integrerat i Fords organisation och plattformar och motorer byts fram och tillbaka mellan Volvos och Fords bilar. Vem det än blir som tar över Volvo kommer denna att få en insyn i Fords framtida produkter, Ford vill vara försäkrade om att den insynen inte missbrukas, uppger Bloombergs källor.

Utan en sådan garanti uppges Ford vara beredda att behålla Volvo. Fords svenska dotterbolag har så smått börjat återhämta sig efter den djupaste krisen och Ford kan tänkas vänta med en försäljning till dess att marknaden är fullt återhämtad och man kan få ett högre pris för Volvo.

Bloombergs anonyma källor nämner inte hur det ligger till med de andra budgivarna. De två konsortierna Jakob och Crown finns också med i förhandlingarna. I spetsen för Crown finns Michael Dingman, tidigare högt uppsatt inom Ford och specialist på omorganisationer av företag, och Shamel Rushwin, även han en före detta tjänsteman inom bilindustrin. I Konsortium Jakob är bland andra förre Volvo-chefen Sören Gyll engagerad.

Läs mer