Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101025-volvo-air-motion
101025-volvo-air-motion
101025-volvo-air-motion
101025-volvo-air-motion

Volvo Air Motion tävlar om designpris i LA

Även i år hålls en stor designtävling i samband med bilsalongen i Los Angeles. Mest spännande är att Volvo ställer upp med ett bidrag i tävlingen med låg vikt som tema.

För sjunde året i rad anordnas den stora Los Angeles Auto Show Design Challenge, inte helt oväntat i samband med Los Angeles Auto Show. Ett antal designstudior bjuds varje år in att lämna sina bidrag, nytt för i år är att det inte bara är designers från Kalifornien som är med och tävlar. Årets designtävling innehåller även bidrag från Tyskland och Japan.

Vi noterar först och främst att Volvos amerikanska designstudio har snickrat ihop ett bidrag. Det är visserligen svårt att se att det är en Volvo men det hör liksom till saken. Temat för årets tävling är nämligen lättvikt. De bilar som föreslås i designskisserna ska vara fyrsitsiga och inte väga mer än 1 000 pounds (454 kilo). Designfolket på Volvo kallar sin konceptbil Volvo Air Motion Concept och berättar att den har tusentals färre komponenter än en vanlig bil. Framdrivningen sker med hjälp av en motor som drivs av komprimerad luft. Vikten anges till strax under 454 kilo.

Daimler-koncernen ställer upp med inte mindre än tre koncept – den självbalanserande och äggliknande Maybach DRS som har designats i Japan, kolfiberbygget Smart 454 och Mercedes Biome. Titta även en extra gång på Mazdas bidrag. Konceptbilen MX-0 är delvis byggd runt vanliga MX-5-komponenter, en mängd delar är dock utbytta mot enklare och lättare varianter. I övrigt finns bidrag från GM, Honda, Nissan och Toyota.

Vinnaren utses den 18 november i samband med invigningen av årets bilsalong i Los Angeles.