Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bo Zolland

Volvo Amazon Cross Country – funkar det?

Här är ett par bilder signerade duktige bilritaren Bo Zolland. Denna gång rör det sig om en Volvo Amazon Kombi i Cross Country-förklädnad.

Volvo går all in med sitt Cross Country-koncept. Inte bara herrgårdsvagnarna får förhöjd markfrigång och skyddande plastdetaljer runt karossen, nyligen fick sedanmodellen S60 samma behandling. Och nog fungerar S60 Cross Country alltid, tonerna har varit överlag positiva efter premiären och första provkörningen.

Erkänt duktige bildesignern Bo Zolland (som även ritar annat än bilar, t ex båtar) har spunnit vidare på Volvos Cross Country-tänk. Men han passade på att, som så många gånger förr, ta en av Volvos gamla, omtyckta modeller som grund. Ingen mindre än klassikern Amazon Kombi fick stå som förebild.

Formerna på Bo Zollands bil är typiska för Amazon Kombi. Flera detaljer är identiska men det handlar om en moderniserad bil. Se bara på de smalare takstolparna och den mer djupgående bakrutan à la ES. Volvo-namnet i utspärrad text på huvens framkant är som på originalbilen, däremot är Volvo-emblemet på bakluckan av modernt snitt. Baktill har även de karaktäristiska reflexglasen under bakljusen fått stryka på foten, antagligen för att plastsjoken runt om bilen ska kunna breda ut sig utan konkurrens.

Förutom plasten har Bo Zolland gett Amazon Cross Country rejäla hjul, till skillnad från dagens Cross Country-modeller, rails på taket med tillhörande takbox samt läckra extraljus med rallypositionering.

Tycker du att Volvo borde göra en retrobil som så många andra biltillverkare har kommit med de senaste dryga 15 åren? Fungerar det i så fall med en modern Amazon Kombi i Cross Country-klädsel?

Vi har genom åren visat upp många läckra kärror signerade Bo Zolland. Bara för att nämna några: Volvo P1800, 1800 ES, V40 ES, Amazon, Saab V4, Chevrolet Camaro och en norrländsk hot rod. Icke att förglömma: läckra svenskbrittiska lyxsportbilen Lyonheart K som skapades på uppdrag av en välbeställd schweizisk affärsman.

 

Foto: Bo Zolland