Volvo återkallar 100 000 bilar – Sverige berörs

En kabelkontakt under passagerarstolen i Volvo S60, V60, V70, XC70, S80 och XC60 kan oavsiktligt kopplas ur vilket kan leda till att krockkuddarna inte fungerar som de ska. I Sverige berörs 16 000 bilar av årsmodell 2012.

I dag har Volvo Personvagnar gått ut med information att de kommer att återkalla drygt 100000 bilar av modellerna S60, V60, V70, XC70, S80 och XC60. Alla av årsmodell 2012 och tillverkade mellan vecka 20 och 40 förra året. Enligt Bo Larsen, Volvo Personvagnars presschef som teknikensvarld.se varit i kontakt med, har man under kvällen kommit fram till hur många bilar som berörs i Sverige. Den siffran uppgår till drygt 16000.

 Anledningen till återkallelsen, som alltså även berör svenska Volvo-ägare, är en kabelkontakt under passagerarstolen som kan kopplas ur när stolen skjuts fram och tillbaka. Dras kontakten ur påverkas bilens säkerhetssystem och krockkuddarna på passagerarsidan utlöses inte vid behov, alternativt utlöses på ett felaktigt sätt.

 Om kontakten kopplas ur lyser SRS-varningslampan på instrumentbrädan. Ett 20-tal kunder har råkat ut för just detta. Volvos presschef Bo Larsen berättar för di.se att om den röda varningslampan tänds för någon Volvo-ägare av berörda modeller så ska man omedelbart ta sig till verkstaden för att få det åtgärdat.

– De som har någon av berörda bilmodeller av modellår 2012 tillverkade mellan vecka 20 och 40 under 2011 och där SRS-varningslampan inte lyser, de har inget att oroa sig för, säger Bo Larsen till teknikensvarld.se.

Inga skador eller olyckor, varken i USA eller övriga världen, har inrapporterats till följd av felet.

 Förutom återkallelsen har Volvo och beslutat för försäljningsstopp av berörda bilar. Detta berör främst den amerikanska marknaden där bilar finns lagerförda. I Europa ser situationen inte likadan ut.

 – I Europa har vi en kundorderstyrd produktion. Vi bygger inte bilarna förrän kunderna har beställt sin specifika bil, säger Bo Larsen till di.se.