Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Volvo återkallar 54 000 bilar i USA efter dödsfall

Volvo Cars tvingas till en återkallelse av totalt 54 000 bilar efter ett dödsfall som kan härledas till ett fel i Volvos krockkudde.

Återkallelsen gäller bilar med modellår 2001 till 2003 och än så länge bara bilar som sålts i USA.

En dödskrasch med där en bil från Volvo Cars var inblandad har lett till en återkallelse av totalt 54 000 bilar. Återkallelsen gäller modellerna S80 och S60 som sålts och registrerats i städer med hög luftfuktighet. Anledningen är att de här bilarna har en sidokrockkudde på förarsidan som när den exploderar kan sprida metalldelar i kupén.

Det är tändanordningen som när den utsätts för fuktig luft förändras vilket kan leda till att en metallbehållare sprängs när kudden löses ut. Metallbitarna från behållaren kan då skada föraren, likt Takata-krockkuddarna som ledde till återkallelser under flera års tid

Enligt den åtgärdsplan Volvo lämnat till amerikanska myndigheter kommer krockkudden att bytas ut till en modernare variant men de nya kuddarna kommer att finnas hos verkstäderna i USA först i mars 2021.

Amerikanska NHTSA har meddelat att en person omkommit efter att den aktuella krockkudden löst ut. NHTSA och Volvo Cars har förhandlat om återkallelsen sedan augusti 2019. Volvo och NHTSA studerar nu data från andra bilar och andra olyckor för att se om ytterligare bilar ska återkallas.

Det är Volvo S60 och S80 av årsmodell 2001-2003 som berörs av återkallelsen i USA. Foto: Volvo Cars

Kuddar från ZF

Även underleverantören ZF Group, som levererat kuddarna till Volvo, är en del av teamet som undersöker eventuella felaktigheter i krockkudden. ZF har meddelat att de fick veta om incidenten i augusti 2019.

Upptäckten av felaktigheten i Volvo-kudden är en del av NHTSA:s omfattande arbete med att hitta krockkuddar och annan säkerhetsutrustning som kan ha brister. I en av bilbranschens allra största återkallelsekampanjer drabbades krockkuddetillverkaren Takata. De tvingades byta ut cirka 100 miljoner krockkuddar från totalt 19 större biltillverkare sedan den felaktiga kudden kunde härledas till 26 dödsfall.

Enligt Volvo Cars har de aktuella bilarna sålts i Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Hawaii, Louisiana, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, Puerto Rico, Amerikanska Samoa, Guam, Saipan och Jungfruöarna. Cirka 13 800 av de 54 000 bilarna används fortfarande.