Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo återkallar halv miljon bilar efter dödsfall

Volvo återkallar nästan en halv miljon äldre bilar globalt efter en dödsolycka relaterat till problem med krockkuddarna.

För nästan ett år sedan återkallades 54 000 Volvo-bilar av modellerna S60 och S80 av årsmodell 2001-2003. Nu utökas återkallelsen till att omfatta drygt 460 000 exemplar av nämnda modeller. Anledningen är att de här bilarna har en sidokrockkudde på förarsidan som när den exploderar kan sprida metalldelar i kupén.
Särskilt bilar som utsätts för växelvis värme och fukt löper högsta risk för detta problem. Det är tändanordningen som när den utsatts för detta kan förändras och leda till att en metallbehållare sprängs när krockkudden löses ut. Metallbitarna från behållaren kan då skada föraren eller andra passagerare, något som i nuläget har lett till ett dödsfall. Detta är ett liknande problem som under flera års tid drabbat bilar utrustade med krockkuddar från Takata.

Foto: Volvo Cars

I Volvo S60 och S80 sitter det krockkuddar monterade av svenska Autoliv men där tändmodulen har tillverkats av den tyska bildelstillverkaren ZF Friedrichshafen.
Återkallelsen omfattar nu Volvo S80 av årsmodell 2001-2006 samt S60 av årsmodellerna 2001-2009, och för att åtgärda problemet ersätts de gamla sidokrockkuddarna av nytillverkade med mer modern tändanordning.
– Våra undersökningar har visat att detta är ett problem som kan utvecklas med tiden. För att undvika ytterligare risker har vi beslutat att utöka omfattningen av återkallelsen, säger Thomas McIntyre Schultz, talesperson för Volvo i USA.
Drabbade ägare kommer att kontaktas av Volvo, men i nuläget omfattas inte bilar sålda i Sverige.