Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo återkallar tusentals dieselbilar

Nyligen uppmärksammade Teknikens Värld att många Volvo-bilar runt om i landet – och världen – plötsligt dör under färd. Nu kan vi avslöja att Volvo har lokaliserat problemet och att en stor återkallelse stundar.

Det var för en vecka sedan som vi uppmärksammade er läsare på att många Volvo-ägare drabbats av att deras bilar plötsligt dör under färd. Motorn slås av under några få sekunder för att sedan starta igen, så gör även bilens elektronik och andra komponenter. Exempelvis försvinner styr- och bromsservoverkan under den eller de sekunder som bilen plötsligt startar om.

Många Volvo-ägare har under veckan hört av sig om problemet och de beskriver alla samma typ av upplevelse. Själva omstarten går snabbt. Några har vittnat om situationer där bilen har startat om vid tillfällen som har varit nära att bli farliga, rentav livsfarliga.

Polisen tog för ett par dagar sedan över hundra Volvo-bilar ur tjänst, sannolikt för just detta problem. Det är dock inte bekräftat.

Nu kan Teknikens Värld avslöja att Volvo har lokaliserat problemet och det är mjukvaran som spelar bilen och dess ägare ett potentiellt livsfarligt spratt.

Volvo-ägare har under fredagseftermiddagen hört av sig till Teknikens Värld med informationen att de under dagen meddelats om att en återkallelse är förestående. Vi har därefter varit i kontakt med Volvo som bekräftar återkallelsen och att det troligtvis bara rör sig om dagar innan de ”trycker på knappen”.

Återkallelsen gäller alla femcylindriga, dieseldrivna Volvo-bilar, oavsett modell. Det handlar alltså om bilar av de modeller som syns på bilden ovan, men andra ord S60, S60 Cross Country, V60, V60 Cross Country, V70, XC70 samt XC60 (S80 har vi nu fått bekräftat att den inte berörs av återkallelsen då den inte finns i kombinationen D4 och AWD).

Det är årsmodell 2016 som är aktuell för återkallelsen som genomförs över hela världen.

 Det är de så kallade Classic-modellerna av V70 och XC70 av senaste generation som berörs av återkallelsen, plus XC60, S60 och V60 samt Cross Country-versionerna av de båda sistnämnda. S80 har vi fått bekräftat att den inte påverkas då den inte finns i kombinationen D4 och AWD när det gäller årsmodell 2016.

Hur många bilar som berörs är okänt i dagsläget, men i och med att hela världen berörs lär det handla om tusentals exemplar. Volvo sålde som bekant över en halv miljon bilar förra året varav ungefär hälften kan misstänkas vara av årsmodell 2016. Hur många av dessa som drivs med femcylindrig dieselmotor finns det inga uppgifter på i nuläget.

Volvo vill inte gå in på om felet att bilarna självdör och startar om igen beror på en nyligen genomförd mjukvaruuppdatering (den som avhjälpte bränslemätarproblemet, som många misstänker är boven i nya dramat) eller om felet funnits i bilarna sedan de levererades.

Hur lång tid tar återkallelsen?

– Det vet jag inte men det tar nog inte mer än ett par timmar, säger Annika Bjerstaf, projektledare för pr och press på Volvo Cars till Teknikens Värld.

UPPDATERING:

Totalt återkallas 59 000 Volvo-bilar av både 60- och 70-modellerna, varav 24 000 bilar i Sverige. Drabbade ägare kommer att kontaktas av Volvo via brev där de uppmanas att uppsöka verkstad för att uppdatera mjukvaran.