Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Volvo återkallar flera modeller efter fel på krockkudden

Volvo tvingas återkalla ett antal modeller, bland annat XC60, efter larm om brister i säkerhetssystemet. Ett fel på krockkudden kan resultera i skador på förare eller passagerare vid en krock. Bilarna som ska återkallas byggdes i september förra året.

Artikeln är uppdaterad med ny information från Volvo Cars.

2020 var året då Volvo skulle gå i mål med målsättningen att ingen skulle dödas eller skadas allvarligt vid en krock med en ny Volvo-bil.

Men denna Nollvision blir svår att leva upp till. Bland annat på grund av ett fel som Volvo Cars ansvarar för.

Enligt återkallelsen med koden R10068 ska Volvo kalla in ett antal XC60-bilar (samt fler modeller, se mer nedan) som åker runt med ett fel på säkerhetssystemet. Det är bilens krockkudde, någon av dem, som inte är ansluten till bilen vilket kan orsaka att förare eller passagerare kan skadas vid en krock.

Återkallelsen berör bland annat XC60 tillverkade under en viss period i september 2020. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Återkallade 2,1 miljoner bilar

Enligt Volvo Cars handlar det om totalt 9 355 bilar som byggdes i fabriken i Torslanda under perioden 11-22 september 2020. Av dessa är 3 772 av modellen XC60, resterande är av övriga modeller. Återkallelsen berör enligt Volvo Cars 968 bilar som sålts i Sverige.

Volvo Cars meddelar att det handlar om att det finns en risk att några bultar inte är tillräckligt hårt dragna men Volvo känner inte till några personskador som inträffat på grund av felaktigheten.

Felet finns i det som kallas Supplement Restraint System, SRS, och klassas som en allvarlig säkerhetsbrist. Ägarna till de bilar som berörs kommer att få ett brev från Volvo Cars om hur felet ska åtgärdas.

Förra sommaren tvingades Volvo återkalla hela 2,1 miljoner bilar med felaktiga säkerhetsbälten. Då gällde det modellerna S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som byggdes mellan 2006 och 2019. Enligt uppgifter har Volvo Cars problem med att få fram reservdelar till denna större återkallelse.