Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Volvo backar om året-runt-däcken

Volvo Cars backar efter kritiken, året-runt-däck inte längre standardmonterade på deras bilar.

För två år sedan gjorde Volvo Cars klart att deras elbilar som köps via Care by Volvo-paketet skulle levereras med året-runt-däck, vilket fick mycket kritik. Bland annat vår däckexpert Ruben Börjesson höjde rösten.
– Vi ser att det händer mycket med utvecklingen av året-runt-däck och de är godkända för att användas på vinterväglag. De blir bättre, men i dagsläget är året-runt-däck klart sämre än vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren, sa Ruben Börjesson vid offentliggörandet.

Volvo C40 i vintertest.Volvo C40 i vintertest.Volvo C40 i vintertest.
Volvo C40 i vintertest. Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Nu backar Volvo och ändrar upplägg.
– Vi har under de år vi erbjudit dessa däck som standard kontinuerligt utvärderat den feedback vi fått från våra kunder och har sett att vi inte nått fram med våra rekommendationer kring däcken, säger Magnus Holst på Volvo Cars pr- och kommunikationsavdelning för Vi Bilägare.

Från och med årsmodell 2025 kommer alla Volvobilar som säljs i Europa ha sommardäck monterade som standard. Året-runt-däck finns dock kvar som tillval och vinterdäck som tillbehör.
– Vi står fortfarande bakom vår tidigare kommunicerade bedömning av de året-runt-däck vi har i vårt erbjudande – att de är ett utmärkt alternativ som presterar väl i ett brett spektrum av vägförhållanden. Vinterdäck kommer fortsätta att erbjudas som tillbehör eftersom de alltid är det säkraste alternativet för isiga eller snöiga förhållanden, säger Magnus Holst vidare.