Volvo begränsar topphastigheten till 180 km/h – i alla sina bilar
Volvo Cars meddelar i dag att de ska börja begränsa topphastigheten i alla sina modeller till 180 km/h. Detta som ett led i deras satsning mot att ingen ska skadas svårt eller omkomma i en Volvo-bil.
Personbilstillverkaren Volvo har i flera år haft en vision om att från år 2020 ska ingen skadas allvarligt eller dödas i en bil från dem (gäller inte gamla bilar). Volvo kallar sin framtidsbild som en av de mest ambitiösa säkerhetsvisionerna inom bilindustrin, men har kommit till insikt i att man inte når dit med enbart teknikens hjälp. Volvo anser att även förarna av bilarna måste bidra med ett förändrat beteende och det är just där som dagens besked träder in i bilden.
Företagets forskning har uppenbarat tre kvarstående säkerhetsdetaljer som utgör ”luckor” i deras ambition om att ingen ska skadas allvarligt eller dö. Höga hastigheter har identifierats som en mycket framträdande roll i olycksstatistiken, och det är där de nu täpper till en ”lucka”.
– Volvo är ledande inom säkerhet: det är något som vi alltid har varit och alltid kommer att vara. Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är någon universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.
Från och med år 2020 ska Volvo begränsa toppfarten i samtliga då säljande modeller. Begränsningen har satts till 180 km/h. Det gäller alltså även bilar med många hästkrafter som annars enkelt når upp till den vanliga toppfartsspärren på 250 km/h.
Volvo ser även andra möjligheter till sänkt olycksrisk. De tittar exempelvis på att automatiskt begränsa hastigheten i närheten av skolor och sjukhus. Det ska kunna bli möjligt medteknik för hastighetsstyrning i kombination med geofencing (position).
– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär, säger Håkan Samuelsson.
Volvo säger att den inbyggda säkerhetsteknik som finns i bilen och den smart utformade infrastruktur inte är tillräcklig, vid höga farter, för att undvika allvarliga skador och dödsfall om en olycka skulle ske. Vidare skriver de att de flesta länder i västvärlden har hastighetsbegränsningar men att fortkörning ändå är vanligt förekommande i dessa länder, och att just fortkörning är en av de vanligaste orsakerna till trafikincidenter med dödsfall.
– Människor förstår helt enkelt inte hur farligt körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder. Det kan man inte säga om förståelsen för riskerna med att köra i höga hastigheter, säger Jan Ivarsson, en av Volvo Cars ledande experter på säkerhet, och fortsätter:
– Människor kör ofta för fort i vissa situationer i trafiken och är dåliga på att anpassa hastigheten efter trafiken och den egna förmågan som förare. Vi behöver stödja bättre beteende och hjälpa människor att inse och förstå att körning i höga hastigheter är farligt.
Längre upp i denna artikel nämnde vi de tre ”luckor” som Volvo identifierat som problematiska och som måste täppas till på ett eller annat vis för att nå en nollvision. Volvo beskriver inte hur de ska täppas till, däremot vilka de två andra ”luckorna” är, nämligen rattonykterhet och distraktion. ”Förare som distraheras av sina mobiltelefoner eller som på annat sätt inte fokuserar på bilkörningen är en annan viktig orsak till att människor omkommer i trafiken. På många sätt är detta lika farligt som rattfyllerister”, skriver Volvo.
Vad tycker du om Volvos beslut? Djärvt eller huvudlöst? Kommentera nedan.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se