Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101222-volvo-lån-regeringen
101222-volvo-lån-regeringen
101222-volvo-lån-regeringen
101222-volvo-lån-regeringen

Volvo beviljas lån på 3,5 miljarder

Den svenska regeringen ställer sig bakom ett miljardlån till Volvo Personvagnar. Volvo kommer att få 3,55 miljarder kronor som ska användas till utveckling av miljöteknik. Villkoret är att Volvo satsar lika mycket.

Lagom till julhelgen får Volvo Personvagnar en (h)julklapp från den svenska staten. Regeringen har fattat beslut om att bevilja statliga garantier för ett EIB-lån till Volvo, garantier som omfattar ett lån på motsvarande 3,55 miljarder kronor. Europeiska investeringsbanken (EIB) har beviljat Volvo 5,5 miljarder kronor. Anledningen till att regeringen inte ställer sig bakom hela den summan är enligt näringsminister Maud Olofsson att Volvo vill ha det så.

 – Genom att ge Volvo PV en statlig garanti för ett grönt utvecklingslån från EIB ges Volvo PV möjligheter att under sina nya ägare utveckla nya och konkurrenskraftiga bilmodeller med miljöegenskaper i världsklass. Samtidigt skapas långsiktiga förutsättningar för Volvos verksamhet och jobben i Sverige, Olofsson till TT.

Lånet till Volvo liknar i stora drag det lån som Saab fick tidigare i år. Saab Automobile fick ett lån på cirka 3,6 miljarder kronor som skulle gå till utveckling av bränslesnål teknik. Samma villkor gäller för Volvo, pengarna ska användas för att utveckla miljövänlig teknik och Volvo måste satsa lika mycket själva. Enligt Maud Olofsson är det här en viktig åtgärd för att se till att Volvo stannar kvar i Sverige.

– Det här är ett sätt att säkra upp att utvecklingen sker i vårt land. Det är ett sätt att styra upp att det finns i Sverige, säger Maud Olofsson till TT.

Läs mer