Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080721-volvo-c30-r
080721-volvo-c30-r
080721-volvo-c30-r
080721-volvo-c30-r

Volvo bygger C30 R med 350 hästkrafter

Volvo har tidigare meddelat att man inte längre ska erbjuda några prestandaversioner av sina bilar. R-märket ska i fortsättningen bara vara ett kosmetiskt tillägg. Men nu verkar det som att Volvo gör helt om, när det rapporteras att en 350-hästars C30 R är under utveckling.

Sedan i mitten av förra året har det varit känt att Volvo inte ska tillverka några fler R-modeller. Dålig försäljning anges som orsak. R har i stället utvecklats till R-design, vilket kan likställas med Audis S-line och BMW:s M-paket. För en extra peng kan bilarna utrustas med en visuell uppgradering, medan motortrimning och dylikt uteblir. Nu kommer det dock uppgifter som tyder på att Volvo gör helt om i frågan. Enligt holländska AutoTelegraaf är Volvo i full gång att utveckla en C30 R-prototyp med fyrhjulsdrift och 350 hästkrafter.

Liksom systerbilen Ford Focus har Volvo C30 begåvats med en design som kan se ganska slätstruken och blek ut när den inte förfinas med något spoilerpaket, samtidigt som den kan se riktigt frän ut med lackade stötfångare och lite större fälgar. De flesta kan nog skriva under på att Ford har lyckats med senaste versionen av Focus RS, både utseende- och prestandamässigt. Och nog vore det härligt att se Volvo försöka sig på samma sak med C30. Enligt AutoTelegraaf är det precis det som håller på att hända. Visserligen handlar det bara om en prototyp, men det är alltid något.

Uppgifterna säger att C30 R ska använda sig av samma motor som Focus RS, det vill säga Volvos femcylindriga turbomotor. Ford plockar 305 hästkrafter ur motorn, medan Volvo uppges suga ut hela 350 hästkrafter för C30 R. Exakt hur de 45 extra hästarna ska hittas är höljt i dunkel, men högre laddtryck är nog ingen vild gissning. Prototypen uppges få hjälp av Volvos fyrhjulsdriftssystem för att få ned kraften i asfalten.

Det bör noteras att uppgifterna om Volvo C30 R är högst obekräftade. Om man dessutom tar i beaktande att källorna säger att Volvo inte har några planer på att låta bilen passera prototypstadiet ser det ännu mörkare ut för en C30 R. Och kanske är bilen inte riktigt vad Volvo behöver i dagsläget. I förra veckan tillkännagav Volvo att XC60 T6 AWD inte ska säljas i Sverige. Den starka motorn anses inte vara tillräckligt efterfrågad. Dessutom har Volvo fått mycket kritik på senare tid för att inte satsa tullräckligt mycket på miljövänliga bilar. Kritikerna skulle troligtvis inte tystas av en hästkraftsstinn och bensinmissbrukande C30 i Volvos modellprogram.

På bilden ses Volvo C30 med R-design.

Läs mer