Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo bygger fabrik i USA

Volvo expanderar och meddelar att de satsar 4,3 miljarder kronor på att bygga fabrik i USA.

Volvo meddelar nu att de planerar bygget av företagets femte fabrik. Sedan tidigare har Volvo utöver Torslandafabriken i Göteborg även fabriker i Gent, Belgien, och två i Kina, Chengdu och Daqing.

Volvos vd Håkan Samuelsson meddelar i dag att de kommer att satsa 4,3 miljarder kronor i en ny fabrik i USA, exakt var avslöjar de dock inte än.

– Volvo Personvagnar kan inte hävda att man är en äkta global billtillverkare utan att ha industriell närvaro i USA. I dag blev vi det.

USA är en mycket viktig del av vår globala omvandling och dagens tillkännagivande gör det mycket tydligt att Volvo är i USA för att stanna, säger Samuelsson.

Volvo kan heller inte uttala sig om vilken kapacitet den nya fabriken kommer att få, men skriver i pressmeddelandet att de planerar att sälja 100 000 fordon per år.

Sedan 1955 har Volvo sålt bilar i USA, men första Volvo-bilen att rulla på amerikansk mark var redan 1933. Då två journalister och en museiman från Göteborg fick specialtillstånd för att köra en svensk Volvo med svenska registreringsskyltar tur och retur mellan New York och Chicago.

När byggnationen av den nya fabriken ska starta eller när den planeras stå klar vill Volvo än så länge inte avslöja. Men när den står klar innebär det att Volvo har stark närvaro på tre av världens kontinenter.