Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110311-volvo-c30-electric110311-volvo-c30-electric110311-volvo-c30-electric
110311-volvo-c30-electric Foto: BLR Fotograferna AB

Volvo C30 Electric – direktrapport från provkörningen

Erik Gustafsson försöker krampaktigt hålla kvar vid vinterkylan. Om det är därför han har begett sig till Kiruna, eller för att provköra Volvos första eldrivna bil, får du svar på här.

Hej Erik, är det kallt i Kiruna?


Japp, termometern visar minus 17 grader. Och det är just därför jag är här, för att Volvo vill visa hur deras C30 Electric fungerar i kyla.

Hur fungerar den då?

– Mycket bra. 17 minusgrader räckte inte riktigt för Volvo. Bilen hade stått i kylcontainer hela natten för att kylas ned till 25 minusgrader. Jag fick hoppa in först och köra ut bilen här på Volvos testanläggning.

Det måste ha varit kallt.

– Jo, men bara till en början. Redan efter 3-4 minuter började det strömma varmluft och efter ytterligare någon minut var hela kupén uppvärmd, mycket bra! Volvo har löst uppvärmningen med en bränslevärmare som går på E85. E85-tanken rymmer 15 liter och fylls på precis som i en vanlig bil. Det fungerar mycket smidigt och snabbt, mycket snabbare än i en dieselbil och till och med vissa bensinbilar.

Hur är C30 som elbil?

– Faktiskt riktigt bra. I kardantunneln sitter två batteripaket som väger 140 kilo vardera och elmotorn ger 110 hästkrafter och 220 newtonmeter. Volvo har fått till en väldigt trevlig drivlina med bra kraftöverföring. C30 Electric väger cirka 300 kilo mer än en vanlig C30 och känns lite stabilare, mer satt på vägen. Dessutom är kupéutrymmet opåverkat av eldriften. I normal temperatur får man en räckvidd på 12-15 mil men när det är så här kallt blir det knappt 10 mil. Vi har kört runt här hela dagen och bilen har stått på laddning över lunchen, än så länge verkar det finnas kraft kvar.

Du låter positiv, har du redan beställt en?

– Nä du, det går faktiskt inte. Eftersom Volvo fortfarande inte riktigt vet hur batterierna står sig över tiden vill de inte sälja bilen till privatkunder. Tillverkningen börjar i sommar och omfattar 250 bilar som ska leasas ut till företag och myndigheter. Leasingkunderna kommer att fungera som testpiloter.

Finns det någon prisuppgift?

– Inte ett regelrätt inköpspris men att leasa en C30 Electric kostar 15 000 kronor per månad, kontraktet gäller tre år. Det verkar finnas ett stort intresse för bilen. Göteborgs Energi har till exempel redan fyra bilar och ska få ytterligare sex.

Läs mer