100421-volvo-c30-polestar

Volvo C30 Polestar Performance Concept Prototype

Nu får vi äntligen se Polestar Racings tolkning av hur den ultimata Volvo-bilen för gatan ser ut. Fyrhjulsdrift, 405 hästkrafter och 510 Nm är resultatet när ett racingteam utvecklar en bil för gatbruk.

 För knappt en månad sedan släppte Volvo och Polestar Racing en första skiss på en helt ny konceptbil. Det sades att bilen skulle premiärvisas på Göteborg Motor Show 22-25 april. Nu har tiden blivit mogen och vi får äntligen en första bild som visar hur den färdiga konceptbilen ser ut. Utseendemässigt är det inte så upphetsande, vi ser att konceptbilen har lånat drag från STCC-tävlingsbilen och fått en helt ny kulör. Under skalet är det desto roligare.

Polestar har utgått från Volvos turboladdade 2,5-litersmotor och monterat en större intercooler, ny turbo, modifierat kolvarna, vevstakarna och insugningskammen. Resultatet är en maximal effekt på 405 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 510 Nm. Kraften får hjälp att hitta ned i backen av fyrhjulsdrift från Haldex och diffbroms fram och bak. I chassiväg har Polestar lånat stötdämpare och fjädrar från Öhlins. Bromsarna är inte heller vilket skräp som helst. 380-millimeters Brembo-skivor fram och 330-millimetersskivor bak ska räcka till för att sätta stopp. Fram sitter sexkolvsok och baktill fyrkolvsok. Fälgarna kommer från BBS och däcken från Pirelli. Vi får ännu inte se interiören men den är uppenbarligen anpassad för racing, dock utan att bli helt spartansk. Man sitter i racingstolar klädda i Ternsjöläder och utrustade med fyrpunktsbälten.

Syftet med Volvo C30 Polestar Performance Concept Prototype, eller C30 PPCP, är att utforska vad som händer när ingenjörerna i ett racingteam får leka fritt och utveckla en bil för gatbruk. Bilen premiärvisas i Göteborg den 22 april, det vill säga i morgon.

Läs mer