Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo C70 fyller 20 år!

De senaste månaderna har både Volvo Amazon och Volvo 140 fyllt jämnt. I dag är det dags för ännu en Volvo-modell att fylla år, men denna gång en något modernare en. Grattis på 20-årsdagen, Volvo C70!

Den 30 september 1996 avtäcktes Volvo C70 på bilsalongen i Paris. Det var då Volvos första riktiga coupémodell sedan vackra P1800 rullade av bandet för sista gången. Grädden på moset var att bilen dessutom skulle produceras i den nyöppnade fabriken i svenska Uddevalla.

I början av 1990-talet ville man på Volvo bredda sitt modellutbud med en coupé och en cabriolet, och bestämde sig därför för att bygga dessa på samma plattform som 850 var byggd på. En stor del av utvecklingsarbetet skedde sedan hos Volvos BTCC-partner Tom Walkingshaw Racing i England. Utvecklingsteamet jobbade på bilen i en stor lada där Tom Walkingshaw själv vanligtvis hade sin bilsamling.

Man ville med C70 bryta fördomen om att en Volvo var kantig, och den fick som resultat av det mjuka linjer och en välvd taklinje. Såg man bilen från fronten kunde man tydligt se att det var en Volvo, medan resten av bilen inte var likt något som tidigare kommit från märket. 

Den första generationen av C70 producerades ända fram till 2002 i coupéform medan cabrioletversionen levde vidare tills år 2005. Senare under 2005 tog generation två av C70 över. Andra generationen av C70 producerades i ett samarbete med italienska Pininfarina. C70 generation två var Volvos första bil med fällbart plåttak och såldes fram till 2013, då modellen lades ner.