Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo C90Volvo C90Volvo C90
Volvo C90

Volvo C90 ska utmana Mercedes E-klass Coupé

Det senaste kring Volvo är att de har planer på att bygga en stor coupémodell som ska kunna tampas med exempelvis Mercedes E-klass Coupé. Den kan komma att kallas C90 och blir större än C70.

Sedan kinesiska Geely och nye vd:n Stefan Jacoby kom in i Volvo-bilden har saker och ting förändrats. Det ska vara mer lyx och flärd och gärna också lite mer sport. Två stora och pompösa konceptbilar har redan visats upp – Concept You och Concept Universe. När det kommer till sportighet i kombination med hög premiumkänsla är det ganska tomt hos Volvo för tillfället. Plåttakscabrioleten C70 är väl det närmaste man kan komma men den är en klass för liten för att kunna räknas in i absoluta premiumklassen. I stället vill man upp i nivå med exempelvis Mercedes E-klass Coupé.

 Det är amerikanska Inside Line som rapporterar att Volvo har planer på att göra en större coupémodell som skulle kunna betecknas C90. En bil som inte enbart storleksmässigt utan även prismässigt i så fall hamnar ovanför C70. Enligt amerikanerna är det egentligen bara ett klartecken från Jacoby och ägarna som behövs och C90 kan bli realitet inom några år, dock inte tidigare än 2015.

 En C90 skulle i så fall baseras på nästa generation S80 som kommer att ta del av Volvos nya flexibla plattformstänk SPA som i framtiden kommer att genomsyra hela modellpaletten från den svenska biltillverkaren. Under huven blir det sannolikt endast fyrcylindriga maskiner, både bensinare och dieslar, helt enligt Volvo Environmental Architecture (VEA) som kommande motorserie med olika grader av turboladdning betecknas. En hybridversion lär också vara aktuell i framtiden.

 Hur en eventuell Volvo C90 skulle kunna se ut vet vi inte. Kanske blir det i linje med vad nya S60, V60 och V40 visar upp eller så blir det prålighet à la Concept You som Volvo visade på Frankfurtsalongen hösten 2011. Vi har tagit fasta på sistnämnda och gjort en coupéversion av just Concept You (bilden ovan).