Volvo-chef: ”Volkswagens fusk har varit en känd hemlighet i många år”

Volkswagen fusk med dieselbilars utsläpp ska ha varit mer eller mindre känt inom bilindustrin i sju års tid. Det säger en chef på Volvo till australiensisk media.

I veckan har det varit motorjournalisterna från Australiens tur att provköra Volvo S90 i Spanien. Australiensisk media fick därför under onsdagen (tisdag för oss) en pratstund med några av Volvos representanter på plats och när samtal fördes med Kent Falck, ansvarig för utvecklingen av framtida bilmodeller på Volvo, kom ämnet in på dieselmotorer, USA och Volkswagens fusk som numera går under namnet dieselgate.

Enligt Volvos Kent Falck var dieselexperter hos olika konkurrerande biltillverkare misstänksamma till hur Volkswagen kunde klara av USA:s stenhårda utsläppskrav samtidigt som de själva inte lyckades med det.

– Vi har samma leverantörer, vi har Bosch, vi har Denso, vi arbetar med samma partners, så vi vet att tekniken inte finns. Jag har känt till det här i sju år, säger han till australiensisk media.

På frågan om Volkswagen dieselfusk var en ”känd hemlighet” svarar han att så var det. Han fyller därefter i att hur mycket Volvo än försökte för att tillmötesgå USA:s hårda utsläppskrav med samma leverantörer av delar som Volkswagen så gick det inte.

Volvo lyckades aldrig att nå ned till de amerikanska utsläppskraven och därför lanserade de ingen dieselbil i USA. Så är det än i dag, nio Volvo-modeller säljs på andra sidan pölen (Atlanten), alla med olika varianter av bensinmotorer under huven.

Kent Falck säger att han för ett tag trodde att Volkswagen hade tillgång till okänd teknik som var exklusiv för den tyska biljätten. Teknik som bland annat Volvo inte fick köpa. Men under utvecklingen av Volvos senaste motorgeneration, Drive-E, blev det uppenbart för honom och de andra i Volvo-ledningen att så inte var fallet.