Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo Concept 26 – ett självkörande avkopplingsfordon

Volvo visar upp sin självkörande konceptbil Concept 26, ska ge föraren extra tid att slappna av eller arbeta.

https://youtu.be/llBM4GMw0Ns

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Volvo är i full gång med sitt Drive Me-projekt, och allt som en verklighet med helt självkörande bilar närmar sig förbereder sig Volvo på att utnyttja fördelarna det innebär.

Concept 26 visas just nu på bilsalongen i Los Angeles och namnet syftar på att den genomsnittliga pendlingstiden till arbetet är 26 minuter. Denna tid vill Volvo att kunderna ska kunna nyttja till annat än kökörning.

– Det handlar om människan. Vår forskning visar tydligt att vissa personer vill använda sin pendlingstid åt något kreativt när de använder helautonom körning, medan andra bara kommer att vilja luta sig tillbaka och koppla av, surfa på internet eller lyssna på musik. Autonom körning gör allt detta möjligt, säger Robin Page, chef för interiördesign på Volvo Cars.

Concept 26 ger en inblick i hur interiören i framtida Volvo-bilar kan komma att se ut. Stolarna är helt nyutvecklade och kan växla mellan tre olika lägen, liksom den övriga interiören. Antingen Kör, Var kreativ eller Koppla av.

När föraren låter bilen sköta körningen dras ratten framåt, stolen fälls bakåt och ur instrumentbrädan fälls en stor skärm upp. Vill föraren ta en tupplur kan även ett fotstöd fällas ut.

Infotainmentskärmen som i XC90 sitter i instrumentpanelen har här flyttats till en hållare monterad på stolen för att den ska kunna nås när stolen är tillbakalutad. Om eller när vi kan få se en interiör likt denna i en Volvo-bil återstår att se, men enligt Peter Mertens är Volvo fullt förberedda på att göra verklighet av konceptet.

– Vår flexibla inställning till teknik och konstruktion, som möjliggjorts med vår nya skalbara produktarkitektur, gör att vi är redo att förverkliga detta koncept, säger Peter Mertens, forskning och utvecklingschef, Volvo Car Group.