Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo Concept XC CoupéVolvo Concept XC CoupéVolvo Concept XC Coupé
Volvo Concept XC Coupé

Volvo Concept XC Coupé officiell – tjuvkik på nya XC90

Här har du Volvos andra konceptbil i en serie om tre. Concept XC Coupé är Volvos svar till äventyrslystna människor, men är också en tydlig fingervisning om nya XC90.

En ny generation Volvo XC90 närmar sig med stormsteg, men riktigt där är vi inte ännu. Tills det är dags för nya XC90 får vi ge oss till tåls med Volvo Concept XC Coupé som är den andra av tre konceptbilar på samma formtema som redan visats i Concept Coupé, former som Thomas Ingenlath är ansvarig för som designchef hos Volvo sedan snart två år tillbaka. Just Concept XC Coupé sägs vara riktad till äventyrslystna och aktiva människor, något man kan ana om man ser vad som vilar på takbågarna. Så här säger Ingenlath om bilen:

 – De som älskar extremsporter är ständigt på jakt efter spänning och nya utmaningar. För att ta sig hem helskinnade, använder de högpresterande utrustning som ger den ultimata kombinationen av rörlighet och säkerhet, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design vid Volvo Car Group, och fortsätter:

 – Volvo Concept XC Coupé är helt i linje med den aktiva livsstilen. Detaljer som gör bilen mer kapabel och säker är integrerade i den eleganta formgivningen. Concept XC Coupé är redo att ta dig fram och tillbaka till ditt favoritäventyr.

Volvo Concept XC Coupé saknar något som kommande XC90 kommer att ha, nämligen två dörrar. Konceptbilen är alltså en tredörrarsskapelse som döljer plats för fyra åkande. Baksätet består med andra ord av två separata fåtöljer.

 Utseendet är självsäkert och kraftfullt med tydliga skuldror, lång huv med markanta veck, långt framskjuten framaxel samt den ”svävande” grillen som även sågs på Concept Coupé. Sistnämnda flankeras av strålkastare där varselljusen är formade som liggande T:n. Bakljusen är en vidareutveckling av de som finns på exempelvis dagens V60, betydligt mer vågade.

 Volvo med Thomas Ingenlath i spetsen säger att alla dessa karaktäristiska drag är viktiga detaljer i Volvos nya formspråk från och med nu.

Du kanske undrar hur de orange detaljerna kommer in i bilden på konceptbilen? Det är detaljer som ska knyta an till modern och avancerad sportutrustning. Som inspiration har Volvo tagit det svenska företaget POC som utvecklar just sådan sportskyddsutrustning, till exempel hjälmar.

 Hela bakstammen inklusive stötfångaren är i ett matt gummimaterial – annorlunda och läckert men en ren showdetalj.

Volvo Concept XC Coupé ska ställas ut på Detroitsalongen nästa vecka där den inte enbart ska locka med sitt nya, attraktiva (baserat på tidigare uttalanden från er besökare) utseende, utan också visa upp att Volvos nya flexibla SPA-plattform kan kombinera just utseende med världsledande säkerhetsteknik.

När vi ändå är inne på kryptiska förkortningar. VEA är en annan som nya XC90 kommer att marknadsföras med, det vill säga Volvos nya, bränslesnåla motorer, oavsett om det är bensin eller diesel. Fyrcylindriga hela gänget, med överladdning och för extra knuff och fyrhjulsdrift finns motorerna i kombination med elmotorer i stil med vad vi redan sett i V60 Plug-in Hybrid.

Tänk dig dagens Volvo XC90 bredvid denna konceptbil – som dag och natt, eller hur!?

Mer om Volvo Concept XC Coupé kan du läsa i kommande nummer av Teknikens Värld. Missa inte det!

Thomas Ingenlath om Volvo Concept XC Coupé

Här nedan följer en intervju med Volvos designchef Thomas Ingenlath om Concept XC Coupé och kommande nya generationen av XC90. Intervjun är genomförd av Volvo.

Ditt formspråk bygger på skandinavisk design. Vad är kopplingen till Volvo Concept XC Coupé?

– Utomhusaktiviteter är en central del av den svenska livsstilen. Du vill njuta av fritiden och din Volvo ska naturligtvis underlätta dina favoritaktiviteter. Våra XC-modeller gör detta genom att blanda en elegant robusthet med funktionalitet, fyrhjulsdrift och säkerhet i världsklass.

– Vi kommer att fortsätta att renodla Volvos tydliga koppling till en aktiv livsstil med en ökad användning av nya former och material. Det handlar om att göra funktionaliteten till en mer känslomässig upplevelse. Liksom modern utrustning för äventyrssporter kommer våra bilar att kombinera attraktiv design med styrka och intelligent funktionalitet.

Kan säkerhet verkligen vara kul?

– Att vara skyddad ger bra känsla. Att ha rätt utrustning – i det här fallet bilen – skapar den trygghet och det självförtroende som i sin tur gör att du till fullo kan njuta av körningen och av det äventyr som väntar.

– Detta är helt i linje med Volvos traditionella fokus på att alltid sätta människan i centrum. Det är spännande att skapa ett nytt formspråk som bejakar dessa etablerade värderingar samtidigt som vi tar varumärket mot att bli mer känsloladdat på verklig premiumnivå.

Hur påverkas du och designteamet av målet att vara världsledande inom säkerhet?

– Den nya arkitekturen befriar både oss och ingenjörerna från de begränsningar som var resultatet av att tidigare plattformar delades mellan flera varumärken inom Ford. Den nya SPA-arkitekturen gör det möjligt att skapa de proportioner som är centrala för en mer dynamisk, premiumlook. Ingenjörerna löser sina säkerhetsutmaningar genom att använda mer höghållfast borstål och via en ny, genial elarkitektur.

Vilka är de mest framträdande särdragen i den nya designen?

– Alla starka varumärken behöver ett antal visuella attribut som gör dem unika. Framtidens Volvobilar kommer att kännas igen på det utmärkande järnmärket på den svävande grillen, och de T-formade varselljusen på sidorna. Den stora motorhuven och huvens nya formspråk, midjelinjen som går i en elegant båge längs hela bilen och det väldefinierade axelpartiet, som löper bort till de nya bakljusen, är andra viktiga designrelaterade särdrag. Tillsammans bidrar de till bilens självsäkra framtoning. Den genomgående enkelheten, både ut- och invändigt, har en tydlig koppling till den skandinaviska livsstilen.

Volvo Concept XC Coupé idag och den helt nya XC90 2014 – hur lika är de?

– Volvo Concept XC Coupé är ytterligare en demonstration av vad vi kan uppnå med vår nya arkitektur. Den tar oss lite närmare den kommande XC90. Men det är självklart att en sjusitsig bil med tre rader säten kommer att ha ett större och fylligare utseende än den fyrsitsiga. Volvo Concept XC Coupé är mer att betrakta som en Cross Country-version av en elegant coupé.

Volvo Concept XC Coupé på film

https://youtu.be/mItk-bHCqM4?width=565&height=347