Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo-coupén C90 lagd på is

Efter konceptbilen Concept Coupé förra året är det många som ser fram emot en ny tvådörrarscoupé från Volvo. Men nu får vi reda på att den är pausad för en tid framför. Fokus ligger i stället på XC90 och kommande S90 och V90.

Anders Gunnarsson är designer hos Volvo och har därmed koll på läget. I en intervju med brittiska Auto Express säger han att den nya coupémodell som så många går och väntar på för tillfället är satt på paus. I stället ligger allt fokus på nya XC90 som är Volvos grundbult framöver och som måste lyckas.

– XC90 är bulten som håller ihop allting. Om du tar bort bulten så faller allting, säger han samtidigt som han slår fast att Concept Coupé just nu är lagd på is.

Anders Gunnarsson, som var med och tog fram första generationen C70 på 1990-talet, är väldigt mån om att få rita och bygga ytterligare en coupémodell med Volvo-emblem. Han säger att C70 var en varumärkesförstärkare och att det alltid är extremt coolt att vara associerad med ett bilmärke som har en coupé i utbudet.

Efter XC90 är det dags för S90, efterträdaren till dagens S80, och V90, efterträdaren till V70, att träda fram i strålkastarljuset. Det sker redan med start nästa år och enligt Peter Mertens, Volvos utvecklingschef, ska framför allt S90 vara bedårande vacker.

C90, som produktionsversionen av Concept Coupé från Genèvesalongen förra året ska heta (bilden ovan), var tänkt att dyka upp tidigast 2017, men det ser alltså enligt de senaste uppgifterna ut att dröja ännu lite längre.

Samtidigt som Anders Gunnarsson säger att C90 puttats fram i tiden utesluter han att Volvo skulle göra en BMW X6-utmanare à la Concept XC Coupé.

– Det är lite långsökt, avslutar han.