Volvo-dieselmotor sämst vid utsläppstest – överskred gränsvärde med 1 359 procent
Sedan Volkswagens motormanipulation uppdagats synas allt fler bilar och bilmärken. Ett test genomfört av ICCT visar att Volvo S60 D4 inte klarar ett framtida, tuffare avgas- och utsläppstest. Men Volvo avfärdar testet.
Volkswagen-skandalen som började rullas upp för två veckor sedan rör dieselmotorer av Euro 5-klassificering. Det innebär att motorn inte får släppa ut mer än 180 milligram kväveoxider (NOx) per kilometer, något som Volkswagens motorer klarade i laboratoriet men inte under mer verkliga omständigheter.
Sedan 1 september 2014 måste alla nya bilar som typgodkänns (1 september 2015 för bilar som registreras) klara av de hårdare Euro 6-kraven där gränsvärdet för NOx är sänkt till 80 milligram per kilometer. En gräns som är nästan dubbelt så hög som den amerikanska motsvarigheten satt av EPA.
Volkswagens nya dieselmotorer klarar av denna nya gräns, så även Volvos. Men då körs bilarna och motorerna i den nya EU-körcykeln kallad NEDC som anses vara för tam och inte riktigt förankrad med verkligheten.
I framtiden, troligtvis 2017, vill EU införa en mer verklighetsbaserad, global körcykel kallad WLTC (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Cycle) som bland annat innebär mindre tomgångskörning och högre hastigheter.
International Council on Clean Transportation, ICCT, är den oberoende organisation som avslöjade Volkswagens utsläppsfusk. Nu har de, tillsammans med tyska motororganisationen ADAC, testat 32 olika bilmodeller från tio olika tillverkare, både i NEDC-körcykeln och i den mer verkliga WLTC-körcykeln. Volvo S60 D4 klarade sig, liksom resten av de testade bilarna, med utsläpp under det satta gränsvärdet (80 milligram per kilometer) när den testades i NEDC-körcykeln, men det var tydligen med minsta möjliga marginal för svensken. I WLTC-körcykeln gick det sämre, mycket sämre. Då släppte nämligen Volvon ut hela 1 167 milligram kväveoxider per kilometer, 1 359 procent högre (14,6 ggr mer) än vad lagen säger att den får släppa ut. Volvo var därmed sämst av alla testade bilmärken, men även Renault (708 mg/km – 785 % högre) och Hyundai (553 mg/km – 591 % högre) låg klart över vad som är godkänt. Övriga bilmärken klarade sig på rätt sida om vad lagen säger att en bil får släppa ut.
På Volvo är de medvetna om att deras S60 med Euro 6-klassad D4-dieselmotor inte klarade testet. Dagens Nyheter har varit i kontakt med den svenska biltillverkaren:
– Vår enda slutsats är att det var något fel på motorstyrningssystemet, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars i Göteborg, till Dagens Nyheter. Efter att Volvo analyserat datan från ICCT:s test menar han att några slutsatser efter ett test med endast en bil inte går att dra.
Alla tre bilmärken som misslyckades i WLTC-körcykeltestet använder sig av en avgasreningsmetod som kallas LNT där en NOx-fälla används. Övriga bilmärken, som klarade sig i testet, använder sig av antingen SCR (selektiv katalytisk reduktion) eller EGR (avgasåtercirkulation).
På Dagens Nyheters fråga svarar Stefan Elfström, som är kritisk till testet som utfördes för ett år sedan, att Volvo tittar på SRC-tekniken för att eventuellt införa den i framtiden.
Bäst i båda testen (NEDC och WLTC) av alla biltillverkare var BMW vars testade modeller alla klarade sig under genomsnittet. Bäst i WLTC-testet gick det för Volkswagen, BMW, Citroën och Mazda.
13 BMW-modeller testades, betydligt fler än något annat bilmärke som ingick i testet. Mazda och Mercedes hade fem bilar vardera, Audi tre, Citroën, Hyundai, Opel, Renault, Volkswagen och Volvo vardera en.
ICCT:s protokoll från utsläppstestet kan läsas i sin helhet här (29-sidigt PDF-dokument på engelska).
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se