Volvo dubbelt prisade i Storbritannien

Volvo XC60 blev Årets bil i Storbritannien förra året och till årets upplaga av utmärkelsen har både XC40 och V60 tagit sig vidare och vunnit sina klasser.

Volvomodellerna XC40 och V60 har utsetts till bästa bilmodell i sina klasser under omröstningen av Årets bil i Storbritannien – UK Car of the Year. I och med kvalar de vidare för att bli Årets bil, en titel som Volvo XC60 tog förra året.

V60 vann kombiklassen och XC40 den lilla femdörrarsklassen eller hur man nu bästa ska översätta ”Best Small Hatch”.

Juryn, bestående av 29 motorjournalister från såväl motormagasin som dagspress, prisar XC40 för sin originalitet, design, innerutrymmen och flexibilitet. ”Som en fläkt av iskall fräsch luft från Sverige” säger en jurymedlem om bilen.

V60 får plus för personlig design, köregenskaper, goda utrymmen och praktiska egenskaper. ”Kan vara den snyggaste kombin som någonsin byggts”, menar en jurymedlem.

Övriga klassvinnare och därmed finalister är Alpine A110, Bentley Continental GT, Ford Fiesta ST, Jaguar I-Pace, Mazda MX-5, Peugeot Rifter, Rolls-Royce Cullinan, Skoda Karoq, Suzuki Jimny och Volkswagen Polo.

Vi på Teknikens Värld har kört dem alla utom Jimny och länkarna ovan går till våra provkörningar av bilarna i fråga. Vinnaren av Årets bil i Storbritannien presenteras den 1 mars.