Volvo en av få biltillverkare som spås klara hårdare utsläppskrav
År 2021 får biltillverkarna i Europa släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer sett till genomsnittet för alla nya bilar de säljer, annars riskerar de höga bötesbelopp. Enligt beräkningar ligger Volvo klart bäst till och bör klara gränsen med god marginal.
2007 släppte nya europeiska bilar i genomsnitt ut 158,7 gram koldioxid per kilometer. För högt ansåg europeiska myndigheter som från och med 2010 började mäta utsläppen på årlig basis och satte upp som mål att biltillverkarnas bilar 2015 skulle få släppa ut maximalt 130 gram per kilometer. Målet nåddes med marginal då nya bilar sålda i Europa under 2015 i genomsnitt släppte ut 119,5 gram per kilometer. Dock lyckades inte alla tillverkare komma under gränsen, exempelvis Ferrari fick böta motsvarande 9,5 miljoner kronor och ryska AvtoVaz fick betala motsvarande 190 000 kronor som straff för att de översteg 130 gram. Även Aston Martin fick böta.
2016 låg genomsnittsutsläppet av koldioxid från nya personbilar i Europa på 118,1 gram, en sänkning med 1,4 gram från året innan. Minskningen var den minsta som registrerats sedan mätningarna började 2010 och man menar att det är dieselbilarnas lägre försäljningsvolymer som hämmat den positiva utvecklingen. Och att dieselbilarna har tappat mark sägs bero på Volkswagens dieselgate-skandal. Dieselbilsandelen i Europa var under 2015 52,1 procent för att året efter ligga på 49,9 procent.
EU har satt som mål att 2021 ska biltillverkarnas nya bilar i genomsnitt få släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer. Når en biltillverkare inte ned till gränsen bötfälls de med beloppet 95 euro (907 kronor med dagens växelkurs) per överstigande gram multiplicerat med antal bilar som biltillverkaren säljer (registrerar) i Europa.
En rapport som managementkonsultbolaget PA Consulting med hjälp av branschexperten Thomas Göttle har tagit fram visar att många av de stora fordonskoncernerna inte kommer att klara målet om 95 gram per kilometer. De anses nämligen inte hinna ställa om produktionen mot elektrifierade bilar i tillräcklig skala, speciellt inte nu när CO2-utsläppsreducerande dieselbilarna säljer allt sämre på grund av ovan nämnda skandal samt flertalet dieselförbud som har trätt i kraft och som snart kommer att träda i kraft. Enligt Göttle förlitade sig biltillverkarna tidigare till stor del på just dieselbilarnas roll i minskningen av utsläppen. Den möjligheten har delvis glidit dem ur händerna.
Endast tre biltillverkare anses enligt beräkningarna ligga bra till för att klara målet om 95 gram koldioxid per kilometer – Volvo, Toyota och Renault-Nissan.
Volvo anses ligga absolut bäst till av samtliga biltillverkare och beräknas hamna på genomsnittet 73,1 gram per kilometer år 2021. Volvo låg på 119,2 gram under 2016.
– Volvo, från vår synvinkel, är den mest positiva (utvecklingen), säger Thomas Göttle vid PA Consulting i Tyskland.
Han menar att Volvo inte kommer att ha några problem att nå sitt interna mål för 2021 om 103,5 gram per kilometer, speciellt inte nu när de har en uttalad strategi om att elektrifiera (elbilar, laddhybrider och 48-volts mildhybrider) samtliga nya bilmodeller med start 2019.
Vad gäller Toyota säger beräkningarna att deras interna mål om 94,3 gram per kilometer kommer att klaras av med lätthet. Kalkylen säger att Toyota till 2021 når ned till 83,5 gram. Däremot beräknas Toyota få det betydligt svårare inför 2025 års mål om de inte starkt börjar fokusera på laddhybrider och batteribilar. I dag erbjuder de främst vanliga hybrider och har satsat hårt på vätgasdrivna bränslecellsbilar. Sistnämnda ses inte riktigt som framtidens räddare i jämförelse med vanliga batteridrivna elbilar.
Renault-Nissan, som har Europas två bästsäljande elbilar i sitt modellprogram (Renault Zoe och Nissan Leaf), väntas också klara sitt interna mål samt EU:s mål. 91,4 gram per kilometer säger beräkningarna att de landar på.
Hyundai och Kia beräknas klara EU:s mål med 0,1 grams marginal men missar sitt interna mål med 3,2 gram per kilometer.
Övriga stora biltillverkare och koncerner beräknas däremot missa EU:s mål och därmed riskerar de stora bötesbelopp. Exempelvis PSA-koncernen, som numera även äger Opel, tappar i kalkylen mycket tack vare Opel som anses ta med sig sämre teknik från USA men också på grund av att PSA har skrotas sitt dieselhybridprogram.
Ett par andra exempel är Fiat Chrysler Automobiles som anses sakna rätt teknik och en uttalad strategi för framtiden samt BMW som än så länge säljer för få elbilar och laddhybrider.
Så här mycket riskerar biltillverkarna i böter 2021 enligt beräkningar utförda av PA Consulting:
Volkswagen-koncernen: 13,0 miljarder kronor.
Fiat-Chrysler-koncernen: 9,1 miljarder kronor.
PSA-koncernen inkl Opel: 7,5 miljarder kronor.
BMW-koncernen: 4,1 miljarder kronor.
Ford: 2,9 miljarder kronor.
Hyundai-Kia-koncernen: 2,7 miljarder kronor.
Daimler-koncernen: 1,2 miljarder kronor.
PA Consulting har tagit fram en interaktiv infografisk bild som tydligt redovisar biltillverkarnas interna mål och vad de beräknas landa på i verkligheten år 2021. Klicka på bilden ovan så kan du ta del av infografiken med samtliga siffror och beräkningar.
Fotnot: Biltrafiken ligger enligt beräkningar bakom tolv procent av koldioxidutsläppen i Europa.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se