Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo FH-lastbil tävlar mot Koenigsegg One:1

Svenskt stål mot svenskt stål. Volvo Lastvagnar har arrangerat ett race mellan en lastbil ur FH-serien och världens (kanske) snabbaste supersportbil Koenigsegg One:1. Nu får vi oss en smygtitt.

https://youtu.be/2tBISbnCRsg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Nästan exakt ett år efter Volvo Lastvagnars episka reklamfilm med Jean-Claude Van Damme kommer den svenska lastbilstillverkaren tillbaka med en ny film som skulle kunna bli samma typ av kioskvältare.

I dag har Volvo Lastvagnar lagt ut en film på sin YouTube-kanal där vi får se en Volvo FH16 accelerera mot en Koenigsegg One:1 på start- och målrakan på Ring Knutstorp. Mycket mer får vi inte se då det handlar om en smygtitt på hela racet som Volvo Lastvagnar släpper om en vecka, närmare bestämt klockan 09.00 den 11 november.

Bakom ratten i Koenigsegg One:1 sitter britten och före detta racerföraren Tiff Needell, numera mest känd som programledare för motorprogrammet Fifth Gear (Femmans växel).

Det är alltså världens första megabil Tiff Needell rattar, bilen som visade att även ett datorsystem i Tyskland kan ha sina begränsningar. 1 360 hästkrafter och 1 360 kilo. Det lär med andra ord gå undan då One:1 gör 0-100 km/h på högst 2,8 sekunder och sägs nå 400 km/h på under 20 sekunder (Koenigsegg har inte släppt några officiella siffror ännu).

Bredvid Tiff Needell och Koenigsegg One:1 står en Volvo FH16 med I-Shift Dual Clutch (dubbelkopplingslåda). Enligt lastbilens officiella fordonsuppgifter är det 550 hästkrafter i just den modell som står på startlinjen. Det plockade ur en 16 liter stor dieselmaskin. 2 900 newtonmeter ligger toppvridet på. Det finns faktiskt varianter av maskinen med högre effekt. 650- och 750-hästarsalternativ finns, men Volvo Lastvagnar verkar nöja sig med det svagare alternativet när det kommer till tävlan mot Koenigsegg.

Hur det går får vi alltså reda på nästa tisdag. Hänger du på teknikensvarld.se då får du se hela filmen.