Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo FH-lastbil vs Koenigsegg One:1 på Ring Knutstorp

Nu är det dags! Vi får se hur det går på Ring Knutstorp mellan en Volvo FH-lastbil med dubbelkopplingslåda och världens första megabil – Koenigsegg One:1.

https://youtu.be/PlFiKo64kQw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Som utlovat har Volvo Lastvagnar i dag släppt filmen som visar hur snabb en lastbil ur FH-serien med I-Shift Dual Clutch (dubbelkopplingslåda) är runt Ring Knutstorp. Lastbilen, som rattas av före detta tävlingsföraren och numera programledaren Tiff Needell, ska klara ett varv runt den skånska banan samtidigt som Koenigsegg One:1 avverkar två varv. Och det är näst intill på håret att det fungerar. Tiff Needell utropar därför Volvo-lastbilen till hälften så snabb som Koenigsegg One:1, en supersportbil som mycket väl kan vara världens snabbaste bil (Koenigsegg har ännu inte släppt några officiella siffror).

Lastbilen är alltså ur Volvos FH-serie. Den har D13K540-motorn som ger 540 hästkrafter och 2 600 newtonmeter. En massiv dieselmaskin med slagvolym på 13 liter. Dessutom är den utrustad med lastbilsvärldens första dubbelkopplingslåda, I-Shift Dual Clutch, som är hela marknadsföringspoängen med filmen.

Supersportbilen är å sin sida Koenigseggs kraftigaste bil hittills – världens första megabil

. Den har en dubbelturbomatad V8 på 5,0 liter som ger otroliga 1 360 hästkrafter (1 000 kW, dvs 1 MW) och 1 371 newtonmeter. Dessutom väger den endast 1 360 kilo. Det är just därför bilen heter One:1 (ett till ett).One:1 gör 0-100 km/h på under 2,8 sekunder (inga officiell siffra, men den bör vara snabbare än Koenigsegg Hundra som gör 0-100 på just 2,8 sekunder) och toppar, åtminstone i teorin, över 440 km/h.Det häftigaste av allt är... att båda dessa monster är svenskutvecklade!

https://youtu.be/E5vgJ-LyUSMhttps://youtu.be/Sz0p-PqChlYhttps://youtu.be/4Xk7Fbun84Ihttps://youtu.be/XdTqRIVzq0A