Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo firade 60 amerikanska år i Hollywood

I år är det 60 år sedan Volvo började rulla på nordamerikansk asfalt. Det firade den svenska biltillverkaren med en till största delen nostalisk tillbakablick i Hollywood den gångna helgen.

1955 var året då första Volvo-bilen, en PV444, rullade i USA. Den hade importerats till Kalifornien av järnaffärsägaren Leo Hirsh som hade besökt Sverige vid en inköpsresa (skulle köpa svenska spik) och efter ett antal mil i PV444 som taxibil beslutade han sig för att ta in modellen till USA.

Strax därefter började Volvo säljas även i Texas och året därefter påbörjade Volvo egen export/import till USA.

Det var så det började och det är nu 60 år sedan. Med anledning av det passade Volvo den gångna helgen på att fira sina sex årtionden med en uppvisning i Hollywood, närmare bestämt i Paramount Pictures Studios. Klassisk filminspelningsmark.

Volvo visade upp fem av sina modeller på tillställningen, en modern och fyra klassiker. Nya XC90 flankerades av en PV4 från 1928, det vill säga täckta versionen av Volvos första modell ÖV4 (1927), en PV444 från 1955, en Volvo Sport (P1900) från 1957 (1 av 67 bilar) och en P1800S från 1967, bilen som rattades av Roger Moore när han spelade Helgonet under 1960-talet.

Vid sidan om Volvos egna bilar kom många andra till platsen för att visa upp sina Volvo-klassiker, enligt bilderna mestadels P1800 men en och annan Amazon, 140 och 240 kan också skymtas samt lite nyare modeller. På plats fanns också Volvo-entusiasten Jay Leno.

– Volvo har haft en speciellt plats i många amerikaners hjärtan under generationer. Kanske växte de upp åkandes i en Volvo, eller räddades av en, eller kanske lärde sig att köra i en. Oavsett vilket så firar vi dessa upplevelser och vår nuvarande version av lyx för kommande generationer, säger Lex Kerssemakers, Volvos vd i Nordamerika sedan början av året.