Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo FL Electric officiell – elektrisk lastbil som tas i trafik nu

Nu presenterar Volvo Lastvagnar sin första elektriska lastbil – FL Electric. Serieproduktionen, likaså försäljningen, startar under 2019 men redan nu börjar de första exemplaren rulla.

Volvo Lastvagnar, eller Volvo Trucks som de heter internationellt, började med hybridlastbilar redan 2010. Nu tar de nästa kliv i utvecklingen mot lägre utsläpp, i dag presenterar de nämligen sin första elektriska lastbil.

– Vi är oerhört stolta över att presentera den första i raden av helelektriska Volvo-lastbilar, redo för reguljär trafik. Nu gör vi det möjligt för städer som eftersträvar en hållbar stadsutveckling att dra nytta av de fördelar som elektrifierade lastbilstransporter ger, säger Volvo Lastvagnars vd, Claes Nilsson.

Framtiden

Volvo FL Electric, som första elektriska lastbilen heter, är ett första steg mot bättre luftkvalitet och mindre buller i städer. Men man ser fler fördelar med att helelektrifiera tunga fordon. Bland annat ser man framför sig hur transporterna kan effektiviseras. En eldriven lastbil kan nämligen köras i inomhusterminaler och i de hårdaste av miljözoner. Dessutom kan man transporterna förläggas till kvälls- och nattetid för att avlasta trafiksituationer som råder under dagtid. Ett projekt som genomförts i Stockholm visar att nattliga distributioner kapar två tredjedelar av transporttiderna.

Volvo Lastvagnar har märkt ett stort intresse för elektriska lastbilar hos kunderna samtidigt som de har många frågor av besvara rörande kundernas verksamheter. Volvo tänker sig en helhetslösning för att eliminera farhågor och problem så mycket som möjligt.

– För att göra övergången trygg och smidig kommer vi att erbjuda helhetslösningar som utgår från varje kunds behov av körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar. En lösning kan omfatta allt från ruttanalys och batterioptimering till servicetjänster och finansiering. Volvo Trucks har också ett väl utvecklat samarbete med flera leverantörer av laddningsutrustning. Målet är som alltid att ge kunderna en hög tillgänglighet och produktivitet, säger Jonas Odermalm som är ansvarig för produktstrategi inom medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar.

Volvo FL Electric

Den elektriska lastbil som Volvo Lastvagnar nu presenterar använder sig av beprövad teknik som använts av Volvo Bussar sedan 2010 och som sålts i över 4 000 exemplar. Lastbilen är främst avsedd för stadstrafik där den ska kunna hantera olika former av distribution, soptransporter och andra lämpliga uppdrag.

Volvo FL Electric har en totalvikt på 16 ton och drivs av en elmotor på 185 kilowatt (252 hk) med ett kontinuerligt effektuttag om 130 kilowatt (177 hk) som är kopplad till en tvåväxlad transmission. Maxvridet i elmotorn uppgår till 425 newtonmeter men vridet på bakaxeln ligger på 16 000 newtonmeter.

Motorn får sin energi som lagras i litiumjonbatterier. Batterikapaciteten är olika beroende på behov. Lastbilen kan innehålla allt från två till sex batterier med en kapacitet på mellan 100 och 300 kWh. Räckvidden anges till upp till 25 mil.

Att ladda lastbilen konfigurerad med sex batterier tar mellan en och två timmar med snabbladdare. Vad man kallar för nattladdning (vilket i framtiden lär bli dagladdning om transporterna ska ske på natten) sägs gå på tio timmar.

– För att säkerställa att råvarorna till batterierna utvinns på ett ansvarsfullt sätt verkar Volvo-koncernen bland annat genom nätverket Drive Sustainability som har en särskild funktion för just detta. Volvo-koncernen är också engagerad i olika projekt där batterier från eldrivna tunga fordon får ett andra liv och återanvänds för energilagring. Alla frågor kring hanteringen av batterierna är inte lösta, men vi arbetar aktivt både inom koncernen och tillsammans med andra aktörer för att driva på utvecklingen och skapa de lösningar som behövs, säger Jonas Odermalm.

Beställning och försäljning 

Först nästa år, 2019, startar försäljningen av Volvo FL Electric, samtidigt som serieproduktionen sätts igång. Men redan nu ska de första exemplaren tas i trafik av kunder till Volvo Lastvagnar. De kommer att rulla i Göteborg och beställare är avfalls- och återvinningsföretaget Renova samt åkeriet TGM.

Elektriska lastbilens historia

Elektriska lastbilar är inget nytt, men en gång i tiden förlorade de slaget mot de bensin- och dieseldrivna. Redan i början av 1900-talet fanns det flertalet tillverkare av elektriska lastbilar, bland annat amerikanska Walker Electric Truck.

Det är först på senare år som elektrisk drivning har blivit intressant för lastbilsbranschen med bland annat Mercedes, Tesla, Cummins och svenska Einride som pionjärer, dock utan att ha marknadslanserat något.

Läs gärna vår lilla genomgång av elektriska lastbilen då och nu i vår artikel från tidigare i år.