Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volvo förbereder två linjesköna coupémodeller

En C90-coupé från Volvo sägs inte vara prioriterad för tillfället, men kanske vi får se två mindre coupéer inom en snar framtid med tanke på att vad man registrerat i USA: modellbeteckningarna C40 och C60.

Volvo fick folk runt om i världen att spärra upp ögonen (för det mesta av välbehag) i samband med Genèvesalongen våren 2013. Där visade Volvo nämligen upp konceptbilen Concept Coupé (bilderna ovan och nedan). Genast började ett stort antal människor att enstämmigt ropa ”Bygg! Bygg! Bygg!”.

Volvo lyssnade, men ändå inte. Tanken var att en coupé, förmodligen kallad C90, skulle dyka upp och det kanske redan 2017. Men för lite mindre än ett år sedan fick vi lära oss att just en coupémodell baserad på vad vi såg i Genève det året inte längre har speciellt hög prioritet hos Volvo. Modellen har helt enkelt försatts i pausläge.

LÄS OCKSÅ: Nya Volvo V60 kommer 2017

Men vad kan då ersätta en eventuell C90? Två mindre coupémodeller, så klart. Volvo namnregistrerade nämligen de två modellbeteckningarna C40 och C60 i USA den 5 november i år. Det är australiensiska CarAdvice som kommit över uppgifterna om Volvos namnskyddande.

Nu är namnskyddande ingen garanti för att något verkligen blir av, biltillverkare registrerar olika namn och beteckningar stup i kvarten, många gånger utan att vi får se röken av en produkt. Men likväl är detta ett tydligt tecken på att Volvo fortfarande tänker på linjesköna coupémodeller. De har helt enkelt inte glömt bort vad världen ropade då för snart tre år sedan på en bilsalongen i ett litet europeiskt alpland.

LÄS OCKSÅ: Volvo V90 avslöjad

Med Volvos nya designspråk som vi redan bekantat oss med hos nya XC90 och kommande S90 samt V90 kan eventuella kommande coupémodeller, oavsett storlek, inte hamna allt för långt ifrån Concept Coupés former.

Om C40 och C60 blir av, räkna då inte med att få se dem om ett år eller två. Sannolikt får vi lägga till ytterligare ett par år innan Volvo tänker lansera tvådörrarsbilar igen. Det har man inte gjort sedan C30 (som egentligen är en tredörrars) och C70 som både gick ur tiden 2012 respektive 2013.