Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091226-volvo geely intakt
091226-volvo geely intakt
091226-volvo geely intakt
091226-volvo geely intakt

Volvo förblir intakt enligt Geely

Ledningen för kinesiska Geely försäkrar om att om de köper Volvo Personvagnar så kommer Volvo att fortsätta som i dag. Inga förändringar finns på schemat uppger styrelseordförande Li Shufu.

Om kinesiska Geely lyckas förvärva Volvo Personvagnar från Ford skulle de knappt ens lägga ett finger på det svenska företaget, uttryckte sig Zhejiang Geely Holding Groups grundare och styrelseordförande Li Shufu för ett par dagar sedan enligt kinesisk statligt styrd media.

– Om affären går igenom förändras ingenting för Volvo, bortsett från att chefen vänder sig till Li Shufu, berättade Li Shufu själv för den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

– Volvos nuvarande produktion, forskning och utveckling, fackliga avtal och nätverk av återförsäljare kommer att behållas intakta. Volvo och Geely kommer att vara två oberoende varumärken som administreras var för sig.

Zhejiang Geely Holding Group köper Volvo Personvagnar av Ford för uppskattningsvis 13,2 miljarder kronor. Men att komma överens om en prislapp har inte varit speciellt tufft berättar Li Shufu.

– Det har varit svårare att förhandla om hur vi ska hantera immateriella rättigheter än om affärens pris.

Enligt Li Shufu är tanken att Volvo och Geely ska ha kunskapsutbyte sinsemellan fast på olika plan.

– Volvo ska hjälpa Geely att utveckla nya fordon med alternativa drivkällor, fordon som kommer att vara framtiden för världens bilindustri. Geely ska i sin tur hjälpa Volvo att skära ned på produktionskonstnaderna samt att expandera på den kinesiska marknaden, berättade han och pekade på hur det ser ut i dag i Kina.

– Med nuvarande investeringar inom forskning och utveckling kommer Kina att hamna långt efter den takt som hålls i utvecklade länder.

Geely kommer antagligen att få en tuff inhemsk konkurrent i form av Beijing Automotive Industry Holding (BAIC i media) som tidigare i veckan berättade att de ska lansera en aggressiv kampanj för att utveckla sitt varumärke och flytta fram positionerna. Bakom detta ligger köpet av teknik och verktyg från Saab som berör modellerna 9-3 och 9-5.

Läs mer