Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ADAC

Volvo gör dåligt ifrån sig i avgastest

Tyska ADAC har vässat sina utsläpps- och avgaskontroller. I senaste utgåvan av det så kallade EcoTest-testet har 77 olika bilmodeller granskats, bland annat en handfull Volvo-modeller varav nya V90 med D5-motor hamnar i botten.

Det var i förrfjol, kort efter att Volkswagens utsläppsfusk hade uppdagats, som tyska ADAC och ICCT presenterade utsläppssiffror för 32 olika bilmodeller baserade på den mer verklighetsbaserade WLTC-körcykeln (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Cycle). Då visade det sig att en Volvo S60 med D4-dieselmotorn släppte ut 1 167 milligram kväveoxider per kilometer, nästan 15 gånger högre värde än vad som är tillåtet (80 milligram per kilometer är gränsen för Euro 6-motorer).

Sedan dess har ADAC, i och med världens fokus på utsläpp från framför allt dieselbilar, förfinat sina testmetoder. 77 olika bilmodeller har hamnat under tyskarnas lupp och baserat på utsläppen av kolmonoxid, kolväten, kväveoxider, partiklar och koldioxid har de rangordnats enligt en femgradig skala där fem stjärnor är högsta betyg. Fortfarande är det WLTC-körcykeln (innehåller mer motorvägskörning och mindre tomgångskörning än vad exempelvis utskällda NEDC-körcykeln gör) som används, först i testbänk, på en så kallad rullande landsväg, och därefter – enbart för de bilar som får högsta eller näst högsta betyget – även ute i verklig miljö. Då har bilarna en så kallad PEMS-enhet (Portable Emission Measurement System) inkopplad som mäter vad som kommer ur avgasröret.

Bensinbilar inte så snälla som många tror

ADAC:s granskning kommer med några överraskningar. Bland annat att bensinbilarna inte är så snälla mot omgivningen som många tror. Att dieselbilarna släpper ut stor mängder kväveoxider vet vi, men att de direktinsprutade bensinmotorerna släpper ut anmärkningsvärt höga halter av partiklar är för många en nyhet. Då inte enbart från starka bensinmotorer utan partikelhalterna är höga även från motorsvagare bensinbilar så som Volkswagen Tiguan 1,4 TSI och Opel Corsa 1,0 Turbo EcoFlex, två exempel på bilar som ADAC nämner.

Äldre dieselmotorer ibland bättre än nya

En annan grej som undersökningen noterar är att Euro 6-dieselmotorer i vissa fall släpper ut högre halter av kväveoxider än Euro 5-dieselmotorer. I och med att reglerna säger att Euro 6-dieselmotorer (gäller från september 2014) får max släppa ut 80 milligram kväveoxider per kilometer och Euro 5-dieselmotorer (gäller från september 2009) max 180 milligram per kilometer borde Euro 6-dieselmotorerna alltid vara bättre än Euro 5-ditona. Märkligt nog är det tydligen inte så och det stjälper ju även en hel del av den taktik som vissa städer städer är på väg att införa; förbud för dieselfordon med Euro 5-motorer eller äldre.

 ADAC:s senaste lista som visar bästa och sämsta bilarna i deras EcoTest. Publicerades den 20 mars 2017. Klicka på bilden för att se hela listan.

Av de 77 testade bilarna är det endast fem som når upp till ADAC EcoTests högsta miljöbetyg fem stjärnor. Ingen av bilarna är rena bensin- eller dieselbilar utan två är elbilar, två är hybrider, en är bränslecellsbil och en är en gasbil. Bäst av alla BMW:s lilla elbil i3 som får totalpoängen 100 fördelat på 50 poäng för partikelföroreningar och 50 poäng för koldioxidutsläpp.

Strax utanför toppen med fyra stjärnor placerade sig Tesla Model S P90D. I och med att den är en elbil borde den väl ha maxpoäng? Nej, så räknar inte ADAC i sitt EcoTest. Deras granskning fokuserar inte enbart på de lokala utsläppen som görs av själva bilen utan även längs med hela kedjan, det vill säga hur mycket koldioxid, partiklar och andra ämnen som släpps ut redan vid energitillverkningsprocessen (och därmed kan inte ADAC:s siffror överföras rakt av till svenska förhållanden eftersom Tysklands och Sveriges elproduktion skiljer sig åt ganska kraftigt). För elbilar och laddhybrider har ADAC därför räknat ut siffror för partikelhalter och koldioxidutsläpp baserade på bilarnas energikonsumtion, vikt och räckvidd.

Intressant är att två dieselmodeller slår sig in bland bilarna som når upp till betyget fyra stjärnor. Dessa är Mercedes E 220 d samt BMW 118d och är därför de enda två dieselbilarna som ADAC titulerar som rekommenderbara.

Inga toppbetyg för Volvo

För Volvos del är ADAC:s test ingen jätterolig läsning. V40 med T3-bensinmotorn och S90 med D4-dieselmotorn får förvisso tre stjärnor, men inte tillräckligt högt för att ADAC ska rekommendera dem sett ur ett miljöperspektiv. Än värre är det för Volvo V90 D5, alltså med nya PowerPulse-dieselmotorn på 235 hästkrafter, som ligger i botten med lägsta stjärnbetyget. I ADAC:s EcoTest landar V90 D5 AWD på en förbrukning på 0,67 liter per mil i stället för Volvos angivna siffra 0,49 liter per mil. Det betyder 198 gram koldioxid per kilometer i stället för de 129 gram som bilens specifikationer säger.

Det är dock inte ensam där nere utan har gott (?) sällskap av många andra moderna dieselbilar, från exempelvis Renault, Volkswagen, Alfa Romeo, Hyundai, Ford, Kia och många fler.

 ADAC:s EcoTest-lista från den 6 december 2016 som redovisar data för de 45 bilmodeller som då hade hunnit testas. Klicka på bilden för att se hela listan.