Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080825-volvo-torslan-stopp080825-volvo-torslan-stopp080825-volvo-torslan-stopp
080825-volvo-torslan-stopp Foto: BLR-fotograferna

Volvo har för många bilar – Torslandafabriken stoppas i höst

Under minst tolv dagar kommer produktionen i Volvo Personvagnars fabrik i Torslanda att stå still under hösten. Nu måste produktionen minska med minst 14 000 bilar.

Ledningen för Volvo Personvagnar beslutade sent i förra veckan att höstsäsongen för fabriken i Torslanda måste innefatta ett antal produktionsfria dagar. Volvo har under året gång på gång visat nedåtpekande försäljningskurvor och tillkännagett ett antal nedskrivningar av prognoserna. Nu ser man sig åter igen tvungna att dra ned på produktionen. Bilbyggandet i Torslanda ska stå still under sex eller sju dagar per månad i september och oktober. Volvo har tidigare sagt att man har för många bilar på lager och att det måste bli ändring på det. Så har ännu inte skett. Därför blir det nu återigen stopp i en av Volvos fabriker. Personalen ska dock inte drabbas.

– De får ägna sig åt underhåll eller utbildning. I sista hand får de vara hemma med full ersättning, säger Volvo PV:s presstalesman Stefan Elfström till TT.

Förutom stoppet i Torslanda blir det också tre dagar utan bilbygge i fabriken i belgiska Gent. Där ska produktionen minska med 4 000 bilar. Även om personalen i Torslanda inte drabbas för tillfället är det naturligtvis oroväckande med produktionsminskningen i det långa loppet. Det verkar heller inte finnas någon ljusning den närmaste tiden för Volvo, som kämpar med att få upp försäljningsvolymerna. Stort hopp sätts till nya XC60 som börjar säljas under hösten. I dessa tider då höga bränslepriser och en rasande miljödebatt sätter agendan känns det dock vanskligt att lita till att en bil som inte direkt kan sägas uppfylla miljövännernas krav.

Läs mer