Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090526-belgien-volvo
090526-belgien-volvo
090526-belgien-volvo
090526-belgien-volvo Foto: © Bruce Benedict 2007

Volvo kan få belgiskt stöd – vart tar jobben vägen?

Det har tagit stopp i låneförhandlingarna mellan Volvo PV och den svenska regeringen. Men kanske kan Volvo ändå få sitt EIB-lån. Volvos vd träffade under måndagen den flamländske premiärministern för att diskutera stöd och lånegarantier. Mötet ses av bedömare som ett försök från Belgien att kapa Volvo.

 ”Belgien försöker kapa åt sig Volvo”. Det är i alla fall Fordonskomponentsgruppens vd Svenåke Berglies analys av de diskussioner som förs mellan Volvo Personvagnar och Belgien. Den flamländska regionregeringen i Belgien meddelade under måndagen att man ställer upp på att ge Volvo garantier för ett lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Volvos vd Stephen Odell och den flamländske premiärministern Kris Peeters har diskuterat frågan och det handlar naturligtvis mycket om Volvos fabrik i Gent i Flandern.

Förhandlingarna med den svenska regeringen om lånegarantier lades på is för drygt två veckor sedan eftersom regeringen ansåg att ägarsituationen för Volvo fortfarande var allt för osäker. Inte förrän en ny ägare har utsetts kan regeringen tänka sig att ge garantier för Volvos EIB-lån. I samband med att förhandlingarna sköts på framtiden ska Stephen Odell ha sagt att en eventuell lånegaranti från Belgien kommer att påverka Volvos framtida beslut om placering av produktion och produktutveckling. Enligt Svenåke Berglie är det självklart att Belgien försöker kapa Volvo.

 – Belgien försöker nu, naturligtvis, kapa åt sig de där 80 000-90 000 bilarna som tillverkas i Torslanda, säger han till TT.

Om Belgien går med på att ge lånegarantier till Volvo är det för att säkra jobben i Gent-fabriken. Fabriken i Gent är Volvos största och sysselsätter bortåt 3 800 personer. Flanderns premiärminister Kris Peeters säger till belgiska VRT att de inte kommer att gå med på att ge garantier för lån som kan gå till några andra fabriker än den egna.

– Det är viktigt att fabriken i Gent har en framtid. Sysselsättningen där är mycket viktig, sade Kris Peeters till TT efter mötet med Stephem Odell. Under vissa villkor är vi villiga att ställa upp med garantier på 200 till 300 miljoner euro för EIB-lån. 

Läs mer